Bestrating

De sfeer die uw tuin uitademt is voor een groot gedeelte afhankelijk van de bestrating. Eigenlijk net zoals de vloer dat is in uw woonkamer. Kies uw bestrating daarom nauwkeurig uit. Wij helpen u graag op weg met handige informatie over prijzen, de soorten bestrating en bestrating tips.

Wat kost bestrating?

Bestrating is in allerlei vormen, maten en kleuren verkrijgbaar, er is dus zeker iets dat bij uw smaak past. Wilt u een realistisch budget opstellen voor het bestraten van uw tuin? Het onderstaande overzicht van de tuin bestraten kosten. U vindt hieronder de gemiddelde prijzen voor de soorten tegels, bijkomende benodigdheden en stratenmaker.

Bestrating tegelsGemiddelde prijzen per m2, incl. btw
Betonnen tuintegels€ 15 - € 35
Gebakken tuintegels€ 25 - € 45
Natuursteen tuintegels€ 30 - € 65
Bijkomende benodighedenGemiddelde prijzen, incl. btw
Ophoog- en voegzand€ 50 - € 70 per big bag 1 m3 (goed voor 20 m2)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per meter
VakmanGemiddelde prijzen, incl. btw
Stratenmaker met gereedschap€ 10 - € 20 per m2*
€ 30 - € 40 per uur*
Gemiddelde totaalprijs per m2€ 35 - € 100

* Waarom een prijs per m2 en per uur voor het inhuren van een stratenmaker? Dit is afhankelijk van het bestratingsverband dat u kiest. Gaat het om een eenvoudig bestratingsverband met één soort tegel en weinig zaagwerk dan berekent een stratenmaker vaak een prijs per m2. Wilt u iets bijzonders met diverse soorten tegels en formaten, dan is een stratenmaker meer tijd kwijt en brengt dan vaak een uurtarief in rekening.

Bent u nieuwsgierig naar of het laten leggen van bestrating door een vakkundige stratenmaker binnen uw budget past? Daar komt u maar op één manier achter, vraag vrijblijvende offertes op voor het bestraten van uw tuin. Doe dit niet bij één stratenmaker, in de praktijk blijkt namelijk dat het prijsverschil tussen stratenmakers kan oplopen tot wel 40%. Zonde om meer te betalen dan nodig is. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend tot wel 5 offertes op van betrouwbare stratenmakers in uw regio. U vult één opdrachtomschrijving in en binnen 2 werkdagen ontvangt u de prijsvoorstellen van de stratenmakers. Vergelijk de prijzen op uw gemak en maak de voor u juiste keuze.

Moderne bestrating met loungehoek

Bestrating leggen: zelf doen of uitbesteden?

Onderschat de bestratingsklus niet, er komt meer bij kijken dan wat tegeltjes tegen elkaar leggen. Lees de volgende 2 punten en overweeg of u zelf of een stratenmaker uw bestrating gaat leggen.

 1. Lichamelijke klachten: Allereerst kost het aanleggen van bestrating u lichamelijk veel energie. Spierpijn in uw armen, nek, rug en benen is onvermijdelijk. Houd er rekening mee dat deze lichamelijke klachten flink wat snelheid uit het bestratingswerk halen. Maar ook een blessure is snel opgelopen, bijvoorbeeld door het tillen van tegels vanuit de rug in plaats van de benen.
 2. Addertjes onder het gras: Er zitten, zoals bij iedere klus, altijd addertjes onder het gras. Inlezen in de bestratingsklus is zeker geen overbodige luxe. Wist u bijvoorbeeld dat de bestrating 1 cm per meter moet aflopen, zonder dat dit te merken is? Zo loopt regenwater goed weg wat verzakking en verkleuring van de tegels tegen gaat. En wist u dat tegels werken? Bij diverse temperaturen zetten de tegels uit of krimpen juist. Liggen de tegels te dicht op elkaar en zijn de tegels niet stevig opgesloten door een goed bestratingsverband en opsluitbanden dan ligt uw bestrating binnen no time scheef. Het is zonde als u dagen in de aarde zit te ploeteren en dat wanneer u uitgeput in uw tuinstoel ploft de boel verzakt.

Kortom, sta erbij stil dat het leggen van bestrating behoorlijk wat tijd in beslag neemt en dat stevig bestraten essentieel is om jarenlang plezier te beleven op uw bestrating. Voor een stratenmaker zijn addertjes onder het gras niet nieuw, de stratenmaker legt al jarenlang bestrating waardoor het tempo er goed in zit en spierpijn? Het lichaam van de stratenmaker weet niet beter. Het leggen van bestrating doet een stratenmaker dan ook vaak al binnen een dag, gemiddeld 3 m2 per uur. Wil u zeker zijn dat uw stratenmaker goed werk levert? Controleer dan altijd even of hij in het bezit van een keurmerk van Branchevereniging VHG of Vereniging Modern Straatwerk.

Soorten tuintegels

Wat voorafgaat aan de klus is het kiezen van de tegels voor uw bestrating. Houd hierbij in uw achterhoofd dat bestrating vooral een praktische functie heeft, bestrating maakt uw tuin leefbaarder. Geen stoelpoten die verdwijnen in de grond, niet de groene bak door de modder trekken en wat dacht u van het onderhoudsniveau. Veel mensen kiezen ervoor bestrating te laten leggen zodat ze daar geen omkijken meer naar hebben. Daarnaast ziet een bestraten tuin er ook erg mooi uit, het oog wil uiteraard ook wat. Voor iedere tuinstijl en smaak is er wel een geschikte tuintegel. De meest voorkomende tuintegels in Nederland zijn:

Natuursteen bestrating met spli

Bestrating tegelsOmschrijving
BetontegelsBent u op zoek naar een goedkope, maar wel strakke tegel om uw tuin mee te bestraten? Laat dan betontegels leggen. Beton is een product dat lang meegaat en goedkoop geproduceerd wordt. De meeste betontegels zijn vierkant of rechthoekig en verkrijgbaar in kleine en grote tegels. Het enige nadeel van beton is dat er na enkele jaren verkleuring optreedt.
Gebakken tegelsKlinkers, wie kent ze niet? Gebakken tuintegels zijn zeer populair. Zo worden klinkers bijvoorbeeld al jarenlang in de wegenbouw gebruikt. Tegen een stootje kunnen ze dus wel en raken ze toch beschadigd? Dat geeft de waaltjes juist een prachtige nostalgische uitstraling. Bent u op zoek naar een warm tintje in uw tuin en bijzondere legmotieven, laat dan gebakken tegels leggen.
Natuursteen tegelsGewonnen uit de aarde zelf, is natuursteen zeer geschikt om als tuintegel te gebruiken. Natuursteen voorziet uw tuin van een luxe uitstraling en is verkrijgbaar in kleine tot zeer grote tegels. Een pluspunt van natuursteen is dat de kwaliteit hoog is: geen verkleuring en krassen zijn niet zichtbaar omdat de tegels door-en-door gekleurd zijn. De meest geschikte natuursteensoorten om in de tuin te leggen zijn: graniet, gneis en kwartsiet. Voor andere soorten is het aan te raden een specialist te raadplegen, niet alle varianten houden van ons Hollandse klimaat.

Stappenplan bestrating leggen

Schaalt u uzelf onder de handige doe-het-zelvers? Bind dan de kniebeschermers maar om. Onderstaand ziet u een bestrating stappenplan, gericht op het leggen van een terras en tuinpad. Hoe u een oprit moet bestraten leest u op de oprit bestraten pagina.

 1. Meet uw tuin op en teken uw nieuwe terras en tuinpaden op schaal uit. Houd hierbij rekening met de grootte van uw tegels en uw bestratingsverband zodat u straks niet te veel zaagwerk heeft.
 2. Graaf de grond waar u de bestrating op gaat leggen af tot ongeveer 15 tot 20 cm diep.
 3. Breng hier een laag geel zand (ophoogzand) over aan van minimaal 10 cm dik en strijk het zand glad met een lange lat. Een laag geel zand zorgt voor een stevige fundering. U wilt natuurlijk niet dat uw tuintegels binnen no time schots en scheef liggen. Let op: houd rekening met afschot. Breng een lichte helling van 1 cm per meter aan zodat regenwater kan weglopen. Heeft u gekozen voor grote tuintegels? Dan kan het zijn dat u ook met cement aan de slag moet voor een stevige basis, vraag dit na bij uw tegelspecialist.
 4. Zet vervolgens de kantopsluiting neer op de grenzen van uw terras of tuinpad, binnen dit kader gaat u aan het werk. De kantopsluiting zorgt er ook voor dat de tuintegels weinig bewegingsvrijheid hebben.
 5. Leg uw bestrating op het vlakke zandbed en tik de tegels in het gele zand met een rubberen hamer. Let op: zorg dat er een afstand van ongeveer 3 mm tussen de tegels zit omdat de tegels gaan uitzetten en krimpen bij diverse weersomstandigheden. Controleer uw bestrating ook regelmatig met een waterpas.
 6. Ligt de bestrating, strooi er dan een paar flinke scheppen voegzand overheen. Verdeel het zand met een bezem, het overgebleven zand vindt de komende dagen vanzelf een plekje tussen uw tegels.

Oud Hollands terras bestrating

Minimale afmetingen bestrating

We hebben het er net al over gehad, bestrating moet praktisch zijn. Houd daarom in uw bestratingsontwerp rekening met dat wanneer u een terras, tuinpad of oprit gaat aanleggen u minimaal de volgende afmeting aanhoudt:

 • Terras: 12 m2 (dan past er een tuinset op)
 • Tuinpad: 90 cm breed (dan kunt u er lopend met een fiets in de hand overheen)
 • Oprit: 3 meter breed x 5 meter lengte (uw auto past op de oprit en u kunt aan beide kanten in- en uitstappen)

Soorten bestratingsverbanden

Laat u uw bestrating in een mooi bestratingsverband leggen, dan geeft dat uw tuin extra charme én de tegels voor uw terras, tuinpad of oprit worden steviger opgesloten. Advies voor bestratingsverbanden voor deze 3 onderdelen zijn:

 • Bestratingsverband voor een oprit: Het kepler- of elleboogverband bieden de meeste stabiliteit voor het dragen van uw auto.
 • Bestratingsverband voor een terras: Goedkope bestratingsverbanden voor uw terras zijn volsteens-, blok- of halfsteensverband. Dit zijn motieven die relatief makkelijk te leggen zijn en waar weinig snijwerk bij komt kijken. Wilt u iets bijzonders? Kies dan voor een wildverband: diverse soorten en formaten tegels vormen unieke patronen.
 • Bestratingsverband voor een tuinpad: De beste keuze voor een tuinpad is een halfsteens- of visgraadverband. Stevig en trekt niet te veel de aandacht.

Bestratingsverbanden

Stratenmaker gezocht!

U heeft zich kunnen oriënteren in wat er allemaal komt kijken bij het leggen van bestrating, wat nu nog mist is specifieke prijsinformatie voor uw bestratingsklus. Hier helpen we u graag bij. Vraag bij ons gratis en geheel vrijblijvend offertes op betrouwbare stratenmakers. U vult één aanvraagformulier in die wij verzenden naar tot wel 5 stratenmakers in uw regio. Binnen 2 werkdagen bieden zij u vrijblijvend een prijsvoorstel aan voor het leggen van uw bestrating. Bekijk de gratis offertes rustig vanuit uw luie stoel, leg ze naast elkaar en beslis of er een stratenmaker tussen zit die past binnen uw budget en uw tuin mag voorzien van stevige bestrating waar u jarenlang plezier van gaat beleven.

Stratenmaker offerte