Bestratingsverbanden

Bestratingsverbanden zijn de manieren waarop uw bestrating gelegd kan worden. Welk legverband kunt u het beste kiezen?

Bestratingsverbanden

Bestrating leggen kan op verschillende manieren, dit worden (leg)verbanden genoemd. Een bestratingsverband zorgt ervoor dat de stenen goed op elkaar aansluiten en stevig blijven liggen. Bestratingsverbanden worden vooral toegepast voor kleine rechthoekige stenen, zoals waaltjes, klinkers en betonbestrating. We zetten de meest toegepaste legverbanden op een rij:

  • blokverband
  • halfsteensverband
  • elleboogverband
  • visgraatverband
  • keperverband
  • wildverband

Bestratingsverbanden

Bestratingsverband oprit

Voor elk stukje bestrating in uw tuin is er een geschikt bestratingsverband. Voor het bestraten van bijvoorbeeld uw oprit kunt u het beste een keper- of elleboogverband kiezen. Dit geeft een sterk effect, waarbij de stenen elkaar goed op hun plek houden. Hierdoor kan het straatwerk het gewicht van uw auto goed dragen, zonder te verschuiven.

Bestratingsverband terras

Wilt u uw terras voordelig laten bestraten, dan is het bestratingsverband daarop van invloed. Voor een terras is een volsteens-, blok- of halfsteensverband daarom een goede keuze. Deze verbanden kunnen namelijk vrij makkelijk recht afgewerkt worden door een stratenmaker, zonder dat hij veel van de stenen af moet snijden (het snijverlies). Hierdoor bespaart u op de kosten van de bestrating.

Bestratingsverband tuinpad

Voor een tuinpad kunt u het beste het halfsteens- of visgraadverband kiezen. Deze verbanden zorgen namelijk voor stevigheid en voor een regelmatig en dus rustiger effect dan andere verbanden. Het verband van een tuinpad wordt vaak afgewerkt met opsluitbanden. Deze (vaak) betonnen randen zorgen ervoor dat de tuinbestrating op zijn plek blijft liggen.

Bestraten

Speciale patronen

Als u sierbestrating in een speciale vorm wilt, dan kunt u kiezen voor kant-en-klare patronen. Denk aan een patroon voor een rond terras. Een patroon wordt gemaakt van verschillende maten en vormen stenen. Het leggen van een patroon is daardoor een hele puzzel. Wij raden u daarom aan om het leggen van een patroon aan een stratenmaker uit te besteden.

Offertes stratenmakers

Bestratingsverbanden maken is precisiewerk, waar een professionele stratenmaker veel ervaring in heeft. We adviseren u daarom om een stratenmaker in te schakelen. Als u een stratenmaker gaat zoeken, vraag dan meerdere stratenmaker offertes aan. Door de prijzen te vergelijken, kunt u tot wel 40% op de kosten van uw bestrating besparen.