Oprit bestraten

Door uw oprit te betrtaten heeft u binnenkort uw eigen stevige privé parkeerplek, waarbij u uw oprit kan oprijden en de sleutel van uw auto pas hoeft om te draaien als u bijna bij de voordeur bent. U heeft groot gelijk als u de ruimte heeft. Alles wat u dient te weten over het bestraten van een oprit vindt u hier.

Kosten oprit bestraten

Wat kost het om uw oprit te laten bestraten door een betrouwbare stratenmaker? Op internet ziet u veel losse prijzen, wij bieden u graag een overzicht van alle bijkomende kosten zodat u in staat bent een volledig kostenplaatje op te stellen.

Prijzen incl. btw
Stratenmaker€ 10 - € 20 per m2
€ 30 - € 40 per uur
Stenen€ 15 - € 35 per m2
Ophoogzand€ 50 - € 70 per big bag (1 m3)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per meter

Stel, u laat door een vakkundige stratenmaker een oprit van 14 m2 bestraten, een oprit waarop u uw auto kunt parkeren met uiteraard extra ruimte om in en uit te stappen. Dan komt u uit op een bedrag van rond de € 620 voor de totale klus.

Uiteraard is iedere situatie anders en daarom bieden we u graag de mogelijkheid om eenvoudig het kostenplaatje voor uw toekomstige oprit nog concreter te maken. Veel mensen starten met het aanvragen van offertes voor een oprit bestrating. Deze mogelijkheid bieden wij u hier gratis en volledig vrijblijvend aan. U heeft dan niet alleen inzichtelijk wat het totale kostenplaatje is voor uw klus maar u bespaart ook nog eens flink op de kosten omdat iedere stratenmaker andere prijzen hanteert. Uw besparing kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Hoe zorgt u voor een stevige oprit bestrating?

Uw auto weegt een behoorlijk aantal kilo’s. Daarom is het noodzakelijk dat uw toekomstige oprit in staat is om dit gewicht makkelijk te dragen. Een stratenmaker weet als geen ander hoe hij dit karwei moet aanpakken en heeft de klus dan ook binnen een dag voor u geklaard. Hier vindt u de belangrijkste punten voor het bestraten van een oprit op een rij:

1. Ophoogzand

Ophoogzand is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Een laag van 25 tot 35 cm ophoogzand zorgt voor een stevige fundering voor de bestrating. Met 5 big bags van elk 1 m3 aan ophoogzand voorziet de stratenmaker een oppervlakte van 20 m² van zand.

2. Dikte van de stenen

Ook de dikte van de stenen waar de oprit mee bestraat wordt is essentieel voor het creëren van een stevige oprit. Stenen met een minimale dikte van 7 cm zijn geschikt om auto’s te dragen. De meest gekozen steensoorten voor een oprit zijn gebakken waaltjes en betonklinkers. Liever andere stenen of tegels? Houdt u zich dan aan de 7 cm dikte.

3. Legverband

Er zijn vele verschillende legverbanden bij de bestrating van uw oprit mogelijk, maar er springen 2 legmotieven bovenuit die een stevige basis voor een oprit creëren: het keper- en elleboogverband. Doordat de stenen dwars tegen elkaar aan worden geplaatst, verkleint u de kans op verschuiving aanzienlijk.

Strakke oprit bestraten

4. Randafwerking

Zeker bij een oprit zijn opsluitbanden aan de zijkant van de randen extra belangrijk. De opsluitbanden zorgen ervoor dat de stenen geen ruimte hebben om te verschuiven door de kracht die de auto uitoefent op de bestrating. Voor een oprit zijn opsluitbanden van 8 x 20 x 100 cm aan te raden.

Palissadebanden bestrating oprit

5. Aftrillen

Zodra de oprit bestraten af is, is het belangrijk om het geheel goed af te trillen met een trilplaat zodat de stenen zich goed nestelen in de ondergrond. Let op, bij tegels moet er een beschermlaag om de trilplaat worden aangebracht en liggen er kleine steentjes op de bestrating dan kan het aftrillen beschadigingen aan de stenen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de oprit schoon is.

Minimale afmeting oprit bestraten

Nu u weet wat een oprit een stevige oprit maakt, bent u wellicht ook wel benieuwd naar hoe groot een oprit minimaal dient te zijn. Heeft u een gezinsauto en wilt u, zowel links als rechts, nog voldoende ruimte hebben om fatsoenlijk uit te stappen? Dan is het aan te raden om minimaal voor een oprit van 3 meter breed te gaan met een lengte van 5 meter. Groter kan natuurlijk altijd.

Oprit van grind

Liever een voordeliger alternatief voor het bestraten van uw oprit? Kies dan voor grind. Grind is goedkoper dan klinkers en goed te combineren met andere sierbestrating in uw tuin. Om sporen in het grind te voorkomen heeft u grindplaten nodig als basis. Houdt u er wel rekening mee dat grind minder makkelijk te onderhouden is dan straatwerk. Het verwijderen van bladeren kost bijvoorbeeld meer tijd. Om een oprit van 14 m2 te bedekken met grindplaten vol grind, inclusief het legloon van een stratenmaker en btw, dient u te denken aan een bedrag van rond de € 475. Liever een combinatie van grind en tegels? Dat is ook zeker mogelijk:

Oprit van grind en betontegels

Vergelijk gratis stratenmakers en bespaar

Wilt u verzekerd zijn van goed werk waar u met een gerust hart uw auto op gaat parkeren, laat dan een stratenmaker uw oprit bestraten. Een stratenmaker heeft waardevolle adviezen voor u, weet waar hij op moet letten en de klus is ook nog eens binnen een dag geklaard. Start uw zoektocht naar een vakkundige stratenmaker hier. Vraag gratis offertes op van 5 betrouwbare stratenmakers bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Vergelijk, bespaar tot 40% op de kosten en zorg ervoor dat u nooit meer op zoek hoeft naar een parkeerplek bij u in de wijk. Voor extra zekerheid kijkt u ook altijd nog of de stratenmaker in het bezit is van een keurmerk. Kijk hierbij bij Vereniging Modern Straatwerk of Branchevereniging VHG. Zo weet u zeker dat uw auto voortaan heerlijk voor de deur staat.