Tuinbestrating

Tuinbestrating is een praktische inrichting voor uw tuin. Op welke plekken komt bestrating goed van pas?

Kosten tuinbestrating

De kosten van tuinbestrating variëren per soort stenen. De prijs begint al bij € 15 per m2 en kan oplopen tot ongeveer € 65 per m2. Stratenmakers kosten ongeveer € 30 tot € 40 per uur.

Tuinbestrating

Tuinbestrating is de stenen verharding op uw terras, tuinpad en oprit. Bestrating zorgt voor een stevige en vlakke ondergrond in uw tuin. Straatwerk is daarom een basisonderdeel van uw tuin.

Tuinbestrating wordt ruwweg op drie plekken in de tuin toegepast:

1.  Terras
Als u een terras laat aanleggen, dan is het verstandig om uit te gaan van een oppervlak van minimaal 12 m2. Zo heeft u voldoende ruimte voor uw tuinmeubelen en kunt u optimaal genieten van uw tuin en de zon.

2.  Tuinpaden
Een tuinpad is gemiddeld 80 cm breed. U kunt hierdoor bijvoorbeeld met een container over het pad lopen. Een tuinpad kan gelegd worden met verschillende maten stenen. U kunt er zelfs voor kiezen om tegels van 80 cm breed te laten leggen.

3.  Oprit
Een oprit vraagt om speciaal gelegde tuinbestrating, zodat het straatwerk door uw auto niet verzakt of verplaatst. Een stratenmaker kan u hierover adviseren. Voor een oprit kunt u uitgaan van 2,5 meter breed en 5 meter lang, zodat u uw auto kunt parkeren en er ook nog langs kunt lopen.

Tuinbestrating van natuursteen

Waarom tuinbestrating?

Bestrating leggen in uw tuin zorgt ervoor dat uw tuin goed begaanbaar is. U kunt bijvoorbeeld makkelijk naar uw voordeur of schuur lopen. Zonder bestrating zou u over een zandpad of over het gras moeten lopen, wat regelmatig nat en modderig is. Tuinbestrating heeft dus allereerst een praktische functie.

Bestrating tuin onderhouden

Als u weinig in uw tuin wilt werken, dan is sierbestrating een goede keuze. Bestrating vraagt namelijk bijna geen onderhoud. U kunt hierdoor van uw tuin genieten, zonder dat het u veel tijd kost.

Bestrating duurzame investering

Goed aangelegde tuinbestrating gaat tientallen jaren mee. Straatwerk is namelijk heel sterk en blijft lang netjes. U heeft daardoor voorlopig geen omzien meer naar de paden en terrassen in uw tuin. Bestrating is dus een investering voor een lange termijn.

Houten vlonders

Als u geen stenen wilt voor de afwerking van uw tuinpad of terras, dan kunt u denken aan hout. Bepaalde houtsoorten zijn namelijk heel geschikt voor buitengebruik. Houten vlonders worden veel gebruikt in combinatie met straatwerk, bijvoorbeeld voor een terras. Houdt u er wel rekening mee dat hout minder lang mee gaat dan bijvoorbeeld tuintegels.

Offerte stratenmaker

Zoekt u een stratenmaker, die uw tuinbestrating netjes kan leggen, dan is het verstandig om meerdere stratenmaker offertes op te vragen. De onderlinge prijsverschillen kunnen namelijk oplopen tot 40%. Door de prijzen te vergelijken, kunt u de beste prijs voor uw tuinbestrating kiezen.