5 tips voor een moestuin in de winter

Nu de herfst is ingetreden en de winter op komst is, is het echte ‘moestuin’-seizoen wel een beetje voorbij, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat u niet van eigen groenten en kruiden zou kunnen smullen. In dit artikel geven we u 5 tips om het moestuin-seizoen te verlengen.

Uw moestuin buiten

Tip 1: Wintergroenten vroeg planten/zaaien

Typische wintergroenten zijn groene, rode en witte kool, bloemkool, knolselder, koolraap, pompoen, pastinaak, prei, winterwortels, schorseneren en spruitjes. Om van deze groenten in de winter te kunnen genieten, had u ze vaak al een hele tijd terug in uw moestuin moeten planten of zaaien.
Bent u dan overal al te laat mee? Gelukkig niet! Aardperen kunt u nog deze maand in de volle grond planten en zijn vanaf nu tot april volgens behoefte te oogsten. Houdt u van pastinaak? Ook die kunt u nog deze maand zaaien, om dan na ongeveer 4 maanden te kunnen oogsten. Ook andijvie kunt u in oktober nog zaaien, om er tot en met december van te kunnen genieten. Veldsla is, afhankelijk van de variëteit, ook een typische wintergroente die u van oktober tot januari kunt oogsten en nog in oktober kunt zaaien. En winteruien niet te vergeten: die mag u van medio september tot medio november planten, zodat u ze al in februari-maart kunt gebruiken in uw gerechten.

Tip 2: Bescherm uw winter moestuin tegen de kou

Bescherm uw groenten in de winter tegen de vorst met een 20 tot 30 centimeter dikke laag aarde vermengd met stro, turf of dode bladeren. Hierdoor creëert u een thermische isoleerlaag, die u vervolgens met een nylon net kunt vastzetten, zodat de wind de ‘verdedigingsmuur’ niet kan doorbreken. U kunt uw kleine groenteplanten tijdens de winter ook met een lichte, dunne plasticfolie beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Zet de folie aan de uiteinden met stenen vast en klaar. Nog beter is een plastic tunnel, ook wel folieserre genoemd. Deze plastic (polyethyleen) folie is behandeld tegen UV-straling en zet u dankzij de bijgeleverde ‘ribben’ makkelijk op. U beleeft hier ook in het vroege voorjaar veel kweekplezier door.

Tip 3: Na de oogst beschermd bewaren

Rapen, wortelen en andere wortelgewassen kunt u eens geoogst ook in de buitenlucht of in uw (koele) kelder bewaren door ze, als ze goed droog zijn, op te stapelen tot 40 à 50 centimeter hoogte en ze met een 20 centimeter dikke ‘deken’ van stro, aarde en plasticfolie te bedekken. Zorg er wel voor dat er ruimte is voor verticale ventilatie, anders gaan uw groenten beschimmelen.

Moestuin aardbeien

Groenten en kruiden kweken in een serre

Als u een serre in uw tuin heeft, kunt u het kweekseizoen zeker goed verlengen. U kunt op die manier makkelijk het hele jaar door groenten, kruiden en fruit kweken.

Tip 4: Bescherming tegen vorst

Ook in een serre is het verstandig om uw gewassen tegen de vorst te beschermen. Zo kunt u pas gepote aardappelen bijvoorbeeld extra tegen de kou beschermen doorn. middel van lege eierdozen of door ze in uw verhitte kweekkas te leggen.
Omdat geen enkele plant écht goed met (extreme) kou en vorst kan omgaan, is kasverwarming aan te raden. U houdt zo uw tuinkas ook vrij van muffe lucht en schimmels, wanneer door een zonnige winterdag uw ramen zijn beslagen.

Tip 5: Een serre voor elke tuin?

Er zijn serres te koop in verschillende formaten en modellen. Een startende kweker zal met een kleinere muurserre bijvoorbeeld al toekomen. Zo’n serre die u tegen de muur kunt bevestigen is ook ideaal als u over een kleine tuin beschikt of alleen een terras heeft. Voor een echt klein terras of balkon, kunt u voor een patioserre kiezen, al zijn deze serres vaak iets minder vorstbestendig en wellicht beter geschikt als u in het vroege voorjaar wilt beginnen met moestuinieren. Wilt u het echt professioneel aanpakken en heeft u er in uw tuin de ruimte voor, dan kunt u kiezen voor een grote hobbykas.

5/5 - (1 stemmen)