Schoonmaken tuintegels

Er zijn verschillende soorten manieren om uw tuintegels schoon te maken. Gaat u bijvoorbeeld voor een hogedrukreiniger of voor groene zeep en lekker goed borstelen? Lees hier ook de tips om groene aanslag op tuintegels te voorkomen.

Kosten schoonmaken tuintegels

De kosten voor het schoonmaken van tuintegels lopen sterk uiteen. U betaalt voor een hogedrukreiniger gemiddeld tussen de € 80 en € 350. De prijzen van speciale reinigingsmiddelen liggen tussen de € 10 en € 30. De huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kosten eigenlijk niks. Voor groene zeep bent u ongeveer een €1 kwijt en aan azijn ongeveer €0,50.

Het is ook mogelijk om voor het reinigen van uw tuintegels of opknappen van uw tuin een tuinman of hoveniersbedrijf in te schakelen. Vraag dan verschillende offertes aan en vergelijk.

Oorzaak groene aanslag

In de tuin kan groene aanslag op tegels en bestrating het gevolg zijn van een slechte afwatering. Dit gebeurt vooral op plaatsen die vochtig zijn en waar weinig zon komt. Groene aanslag kan dan steeds terugkeren, ondanks het regelmatig schoonmaken van uw tuintegels. Het is daarom belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Dit wordt later in het artikel verder toegelicht.

Manieren om tuintegels schoon te maken

De mate van vervuiling en de oppervlakte van de vervuilde tuintegels zijn belangrijk voor uw keuze om te beslissen welke methode u kiest. Er zijn verschillende manieren voor het schoonmaken van tuintegels:

  • het gebruik van een hogedrukreiniger
  • speciale reinigingsmiddelen
  • huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Hogedrukreiniger

Het schoonmaken van uw tuintegels met een hogedrukreiniger is een agressieve manier, omdat het water met grote druk op de tegels wordt gespoten. Het is wel de snelste manier om het vuil weg te spuiten, maar let erop dat bij sommige tegels ook de opperlaag kan worden beschadigd.

Speciale reinigingsmiddelen

Bij verschillende bouwmarkten en tuincentra kunt u diverse speciale schoonmaakmiddelen voor tuintegels kopen. Kijk daarbij wel goed naar de gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk dat u voor het schoonmaken van tuintegels eerst goed kijkt voor welk soort tegels het schoonmaakmiddel bestemd is.

Tuintegels schoonmaken

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Het schoonmaken van uw tuintegels kunt u ook met groene zeep doen. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een harde bezem over uw tegels. Laat het even inwerken en spoel het weg met water. Deze methode werkt het beste voor betontegels en natuursteen. Het is niet aan te raden om uw tegels schoon te maken met chloor of zout, want die verbleken de kleur van uw tuintegels.

Om mossen en algen te doden, giet u kokend water over de tegels heen. Vervolgens kunt u snel en handig de resten wegkrabben. Naast de bovenstaande opties kunt u ook kiezen voor schoonmaakazijn of gewoon azijn. Giet dit over de aanslag en laat het inwerken. Vervolgens nog even goed borstelen met een harde bezem.

Voorkom groene aanslag

Het schoonmaken van tuintegels moet wel leuk blijven, het is daarom fijn om te weten wat de manier is om groene aanslag te voorkomen. Wanneer u regelmatig aardappels kookt, kunt u het kookvocht op de tegels gooien. Dat voorkomt groene aanslag. Dit moet u alleen niet doen als het hard vriest, want dan wordt het glad op de plekken waar u dit strooit.

Daarnaast kunt u zorgen voor een goede afwatering in uw tuin, de groene aanslag krijgt dan geen kans. Wanneer het water alsmaar blijft staan, zal dus op die plaats groene aanslag ontstaan.

Offerte stratenmaker

Heeft het schoonmaken geen zin meer en zijn uw tuintegels erg beschadigd? Het beste is dan om uw tuintegels te vervangen door nieuwe tuintegels. Het is verstandig om offertes van meerdere stratenmakers op te vragen. De prijzen kunnen namelijk tot 40% verschillen. Het vergelijken van stratenmakers offertes is dus de moeite waard.

2.7/5 - (50 stemmen)