Tips voor een kleine tuin

Is de tuin te klein en weet u niet wat u met de tuin moet doen? Geen zorgen, hieronder leest u mooie tips om veel ruimte te besparen en toch sfeervol te kunnen genieten in uw eigen tuin.

 

Lichte kleuren

Door muren of schuttingen in een lichte kleur te schilderen, lijkt de tuin optisch groter. Vaak wordt er voor de kleur wit gekozen, dit is makkelijk te combineren met andere materialen. Kies voor tuinkussens in rustige tinten zoals crème, camel of wit. Het is goed om u te beperken tot twee of drie verschillende kleuren, anders wordt het te chaotisch.

Beplanting

Struiken zijn ideaal om aan uw kleine tuin toe te voegen en zorgen voor orde. Zo worden er leuke kamertjes gecreëerd. Kies voor planten die langzaam groeien of voor kleine planten met grote bladeren. Veel kleine planten benadrukken dat de tuin klein is, plaats er dus niet al te veel. Zet bijvoorbeeld klimplanten neer, zoals de passiebloem, klimop of klimrozen.

Voordeel van groot

Voor de tuinbestrating is het belangrijk om te kiezen voor grote tegels. Ze zorgen voor een rustiger beeld en een ruimtelijk effect. Hoe groter de tuintegels zijn, hoe groter de tuin lijkt. Plaats ook een aantal grote bloempotten in de tuin, maar niet te veel.

Verticale tuin

Verticaal tuinieren is een trend en ideaal voor de kleine tuin. Het is een slimme oplossing wanneer er weinig ruimte is in de tuin. Planten worden bij deze vorm vaak geplaatst in potten en aan de schuttingen of muren. Een saaie muur of schutting ziet er zo een stuk vrolijker uit.

Enkele korte tips

  • Ga altijd voor één sfeer, het is belangrijk dat het rustig overkomt met één kleurenpalet. Hoe rommeliger de tuin, hoe kleiner de tuin lijkt.
  • Door een spiegel te plaatsen in de tuin, lijkt de tuin dieper.
  • Maak de achterkant van de tuin donker om diepte te creëeren, dit kan bijvoorbeeld met een klimop. Wilt u juist extra breedte, maak dan de achterkant lichter.
  • Leuke spotjes onder een boom die naar boven schijnen, zorgen ervoor dat de tuin ook in de avond groter lijkt.

Stadstuin met loungehoek

3.5/5 - (2 stemmen)