Hovenier kosten

Wilt u de tuin eens écht goed aanpakken zodat u straks seizoenen lang geniet van uw droomtuin? Een vakkundig hovenier helpt u graag om die droomtuin werkelijkheid te maken. Benieuwd naar wat de kosten zijn voor een hovenier? Lees dan snel verder.

Hovenier kosten

We zijn als de beste in staat excuses te verzinnen om de tuinklus nog even voor ons uit te schuiven, en voordat we het weten is de zomer alweer voorbij. U bent daarentegen op de goede weg. Het oriënteren op het gebied van kosten is namelijk de eerste belangrijke stap op weg naar uw droomtuin. Er zijn drie klussen die een hovenier voor u uit handen kan nemen:

 Prijsindicatie
De prijzen zijn inclusief arbeidsloon, materiaal én btw
Tuinontwerp maken€ 250 - € 500 per ontwerp
Tuin aanleggen€ 50 - € 100 per m2
Tuin onderhouden€ 35 - € 50 per uur

Heeft u bijvoorbeeld een tuin van 35 m2 en u wilt daar een bijzonder ontwerp voor laten maken? Om dit ontwerp ook direct laten realiseren door een ervaren hovenier, inclusief alles erop en eraan, bent u voor de komende jaren klaar voor een bedrag van rond de € 2500.

Het is altijd fijn om een indicatie van de kosten te maken maar nog prettiger is om precies te weten wat de tuinklus u gaat kosten als u een vakkundige hovenier in de arm neemt. Vraag hier gratis offertes op van betrouwbare hoveniers bij u in de buurt. Het aanvragen van de offertes is vrijblijvend, u zit nergens aan vast, en u gaat zien dat u wel tot honderden euro’s kunt besparen door u te verdiepen in de kosten van meerdere hoveniers.

Tuin met moderne vijver

Wat is een hovenier?

De hoofdtaak van een hovenier is tuinen aanleggen. Al jouw plannen voor je tuin, kan een hovenier realiseren. Denk aan: bestrating leggen, uitgraven of ophogen van je tuin, beplanting, vijvers aanleggen, schuttingen plaatsen, etc. Wil jij eerst nog een tuinontwerp? Ook dat kan een hovenier van je regelen, net zoals het onderhouden van je tuin als je zelfs geen groene vingers hebt.

Tuinontwerp laten maken

Een hovenier of tuinarchitect heeft al vele tuinen ontworpen en is dankzij deze ervaring als geen ander in staat om u van nuttige adviezen te voorzien om het optimale uit uw tuin te halen. Laat u verrassen door inzichten waar u zelf nooit bij stil heeft gestaan. Na het bespreken van al uw wensen gaat de hovenier aan de slag om een ontwerp op maat voor u te maken. Dit kost rond de € 250 – € 500 per ontwerp. Is uw tuin groter dan 300 m2? Dan rekent de hovenier in de meeste gevallen een prijs van rond de € 2 per m2.

Moderne tuin met verhoging

Het aanleggen van een tuin

Is het tuinontwerp klaar en bent u helemaal tevreden, dan kan de klus van start gaan. De kosten voor de tuinaanleg kunt u zo hoog of laag maken als u zelf wilt. Vers groen gras is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een strak bestraatte tuin. U heeft de keuze uit de volgende onderdelen om uw tuin vorm te geven (de prijzen zijn inclusief materiaal, arbeidskosten en btw):

MateriaalkostenGemiddelde
prijs per m2
Grasveld€ 5 - € 10
Beplanting€ 10 - € 30
Straatwerk€ 50 - € 150
Houten vlonders€ 75 - € 150
Houten schutting of sierhekwerk€ 50 - € 150 (per meter)

Tuinonderhoud

Heeft u al een prachtige tuin maar geen zin in onderhoud of wilt u genieten van uw nieuwe tuin zonder er iets aan te hoeven doen de komende jaren? Dat kan. Laat een hovenier het onderhoud van uw tuin verzorgen. De prijzen voor tuinonderhoud zijn afhankelijk van de omvang en de inrichting van uw tuin. Sierplanten hebben bijvoorbeeld ander onderhoud nodig dan bestrating of gras. Laat een hovenier of tuinman een offerte op maat maken en beslis daarna of u het onderhoud wilt uitbesteden of misschien wel liever voor een onderhoudsvrije tuin gaat. Voor tuinonderhoud rekent een hovenier een uurtarief dat ligt rond de € 35 – € 50.

Romantisch prieel

Extra kosten

Er zijn nog een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden als u meer inzicht wilt in de hovenier kosten. De volgende zaken hebben invloed op de totaalprijs:

  • Voorbereiding: tuin leeghalen
    Wilt u dat de hovenier de oude beplanting en bestrating uit uw tuin haalt en afvoert dan dient u rekening te houden met het eerder genoemde uurloon (€35 – € 50). Kiest u ervoor om het voorbereidende werk zelf te doen, dan bespaart u al snel € 120.
  • Bereikbaarheid van de tuin
    Is uw tuin niet toegankelijk voor bijvoorbeeld een minigraver, dan vragen bepaalde werkzaamheden meer tijd wat de prijs doet stijgen.
  • Uw woonplaats
    Woont u midden in een grote stad dan heeft een hovenier meer kosten voor bijvoorbeeld het parkeren van de bus met aanhanger. Maar ook als de hovenier ver moet rijden om bij u thuis te komen dient u rekening te houden met extra voorrijkosten. Wij hebben de zoektocht naar vakkundige hoveniers bij u in de buurt al opgepakt. Vraagt u hier offertes op dan scheelt dat u tijd en wellicht hoeft u helemaal geen voorrijkosten te betalen.

Kies voor de voordeligste prijs, vergelijk offertes

Geen tijd voor de tuinklus of heeft u andere specialiteiten dan een tuin aanleggen? Schuif de klus dan niet langer voor u uit, laat de tuin een keer goed onder handen nemen door een hovenier. Om zo voordelig mogelijk u tuin te laten opknappen is het advies diverse hoveniers op het gebied van kosten met elkaar te vergelijken. Vraag hier gratis en geheel vrijblijvend offertes op en binnen 48 uur krijgt u van maximaal 5 geselecteerde hoveniers offertes in huis. Bekijk vanaf de bank op uw gemak de prijsverschillen en vis de beste prijs eruit zodat u nog deze zomer languit geniet in uw ideale tuin.

Hond in hangmat