Tuin aanleggen kosten

De tuin is het eerste waar we naar kijken als we bij mensen op visite gaan en is dé plek waar u in de zomer geniet van de zon of van een heerlijk avondmaal na een drukke dag. Benieuwd naar wat het aanleggen van uw ideale tuin kost? Lees dan snel verder.

Kosten tuinaanleg

Vaak stellen we de tuinaanleg klus uit en zijn we zo weer jaren verder. Pakt u de klus in één keer goed aan, dan bent u er van af en geniet u seizoenen lang van een frisse groene of juist strakke tuin. Wilt u globaal een inschatting maken van de kosten voor het aanleggen van uw tuin? Gaat u dan uit van een prijs van € 50 à € 100 per m2. Dit bedrag is inclusief arbeidsuren van een vakkundige hovenier en het materiaal. Per onderdeel van de tuinaanleg zijn de kosten als volgt:

Hovenier kostenGemiddelde kosten
Hovenier prijs per uur€ 35 - € 45
Prijs voor een tuinontwerp€ 250 - € 500
MateriaalkostenGemiddelde
prijs per m2
Grasveld€ 5 - € 10
Beplanting€ 10 - € 30
Straatwerk€ 50 - € 150
Houten vlonders€ 75 - € 150
Houten schutting of sierhekwerk€ 50 - € 150 (per meter)
Extra’sGemiddelde prijs per stuk
Tuinhuis of schuur€ 500 - € 5.000
Vijver€ 150 - € 2.500

Kosten tuin aanleggen

In de tabellen ziet u de gemiddelde kosten voor tuinaanleg, maar u heeft waarschijnlijk prachtige ideeën om uw tuin uniek te maken en elke situatie is dan ook anders. We bieden u graag de mogelijkheid om specifieke prijsinformatie op te vragen, gericht op uw toekomstige tuin. Vraag hier gratis en geheel vrijblijvend prijsoffertes op van ervaren hoveniers bij u in de buurt. Zij doen u een prijsvoorstel, gebaseerd op uw wensen, waarna u rustig vanuit huis de offertes kunt vergelijken om de beste prijs boven water te halen. U gaat namelijk zien dat het prijsverschil tussen verschillende hoveniers groot kan zijn. Gooi geen geld weg, vergelijk offertes.

Tuin aanleggen kosten per onderdeel

Kiest u voor een fris grasveld dan is dit per m2 goedkoper dan een strak bestraatte tuin. De hoogte van de totale kosten voor het aanleggen van uw tuin is dus helemaal afhankelijk van uw wensen. Onderstaand ziet u diverse opties, inclusief de bijbehorende kosten + de hovenierskosten.

Tuin aanleggen kosten

Keuze 1. Kiest u voor gras in de tuin?

Kosten: € 5 – € 10 per m2

Wilt u direct genieten van vers groen gras? Laat dan graszoden in uw tuin aanleggen door een hovenier. Dit kost u rond de € 8 tot € 10 per m2. Liever nog iets goedkoper? Als u het gras laat inzaaien betaalt u rond de € 5 tot € 7 per m2. U moet dan wel even wachten totdat de eerste grassprietjes uit de grond groeien.

Keuze 2. Wat voor beplanting wilt u?

Kosten: € 12 – € 28 per m2

Bij beplanting dient u te denken aan planten, struiken en bomen. Planten zijn het goedkoopste en vanzelfsprekend betaalt u voor bomen een hogere prijs. Deze hogere prijs betaalt u echter slechts één keer. Met de juiste verzorging gaan bomen namelijk levenslang mee. Kiest u voor een perk vol met geurige lila lavendelplanten, houdt dan rekening met een bedrag rond de € 12 per m2 en kiest u voor prachtige landelijke appelbomen dan dient u rekening te houden met een bedrag rond de € 28.

Wat kost een tuin aanleggen

Keuze 3. Kiest u voor straatwerk of houten vlonders?

Kosten tuin aanleggen straatwerk: € 50 – € 150 per m2

Of u nu kiest voor de bekende klinkers of juist voor het unieke natuursteen als tuinbestrating, tussen deze twee soorten zit een groot prijsverschil. Dit ziet u ook terug in de gemiddelde kosten voor straatwerk. Bent u op zoek naar de voordeligste vorm van bestraten dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar betonnen stenen (bijvoorbeeld klinkers). Mag het van u wel iets luxer, dan is natuursteen zeker een aanrader om de tuin mee te verrijken.

Kosten tuin aanleggen houten vlonders: € 75 tot € 150 per m2

Bent u meer een liefhebber van de warme uitstraling van hout? Verrijk dan de tuin met een pad en/of terras van houten vlonders. De prijs voor houten vlonders is afhankelijk van de houtsoort die uw voorkeur geniet. Wilt u het liefst zo voordelig mogelijk uit zijn, dan kiest u voor vurenhout en wilt u voor kwaliteit gaan, dan is hardhout de juiste keuze. Hardhout heeft namelijk een langere levensduur en vraagt minder onderhoud.

Tuin aanleggen vlonder

Keuze 4. Wilt u een schutting of sierhekwerk om de tuin?

Kosten tuin aanleggen schutting: € 40 tot € 150 per meter

Wilt u in alle rust genieten in uw tuin zonder dat de hele buurt bij u naar binnen kijkt? Een schutting of hekwerk kan dan bij het aanleggen van uw tuin niet ontbreken. Een houten schutting is hierbij de voordeligste optie. Kiest u voor sierhekwerk, een elegante metalen afrastering van de tuin, dan stijgt de prijs.

Keuze 5. Extra ruimte creëren met een tuinhuis of schuur?

Kosten: € 500 tot € 5000 per stuk

Fietsen, tuinmeubels, de grasmaaier, u heeft altijd spullen waarvan het fijn is om ze uit het zicht op te bergen. Heeft u nog geen schuur of puilt die al uit, dan is het zeker het overwegen waard om een tuinhuis of (extra) schuur te laten plaatsen. Kiest u voor een prefab tuinhuisje dan zit u aan de onderkant van de prijs, zo rond de € 500,-. Wilt u een complete schuur laten plaatsen, dan zijn de kosten voor het aanleggen uiteraard hoger en gaat u richting de € 5000,-.

Keuze 6. Wilt u een vijver in de tuin?

Kosten: € 150 tot € 2500 per stuk

Wilt u echt een natuurlijk paradijs van uw tuin maken, dan kan water natuurlijk niet ontbreken. Een vijver straalt rust uit en maakt van uw tuin een plek om even te ontsnappen aan het drukke dagelijkse leven. Ook hier zijn de prijzen zeer uiteenlopend. U heeft de keuze uit een natuurvijver (de goedkoopste optie) waar u weinig onderhoud aan heeft, maar ook uit een zwemvijver of een koi vijver (de duurste opties). Vijvers zijn helemaal naar wens samen te stellen.

Kosten aanleggen vijver

Bespaar: de tuin aanleggen samen met een hovenier

Kosten besparen, daar zijn we gek op. Als u een hovenier uw tuin laat omtoveren kunt u besparen door samen de klus te klaren. Bespaar op de kosten voor het aanleggen van uw droomtuin door:

  • het verwijderen en afvoeren oude bestrating en beplanting;
  • tegels aan te geven;
  • gedeeltes van de klus uit te besteden

Heeft u bijvoorbeeld groene vingers en vindt u het heerlijk om te tuinieren, maar bent u geen fan van bestraten? Laat het bestraten dan lekker over aan de hovenier en steek zelf de handen uit de mouwen om kleur aan de tuin toe te voegen. Ga met de hovenier om tafel en bespreek al uw wensen. Profiteer tevens van goede tips die de hovenier door jarenlange ervaring voor u heeft. Zo haalt u het optimale uit de tuin. De hoveniers kosten zijn gemiddeld € 35 – € 45 per uur. Bovendien beschikken de meeste hoveniers over het Tuinkeur keurmerk, dat garandeert dat de hoveniers kwalitatief werk afleveren.

Regel eenvoudig tuin aanleggen prijsoffertes

Wilt u snel genieten van een prachtige tuin waar u jaren mee vooruit kunt en gaat u daarvoor een professionele hovenier inschakelen? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan. U krijgt binnen 48 uur maximaal 5 offertes toegestuurd van geselecteerde hoveniersbedrijven bij u in de buurt. Bekijk en vergelijk de offertes op uw gemak vanuit huis, bespaar op de kosten en geniet nog deze zomer in het zonnetje van uw droomtuin.