Tuin bestraten kosten

Binnenkort genieten van een strak betegelde tuin zonder zelf dagen op uw knieën in de aarde te zitten met kromgebogen rug? Hier vindt u een overzicht van alle kosten die komen kijken bij het bestraten van uw tuin.

Wat kost een tuin bestraten?

De kosten voor het bestraten van de tuin variëren gemiddeld van € 50 tot € 100 per m2, inclusief stratenmaker, bestrating en voegzand. Een stratenmaker kost gemiddeld € 15 per m2 en bestrating kost gemiddeld € 15 per m2 voor koppelstones tot wel € 65 per m2 voor natuursteen.

De tuin bestraten is een fysiek zware klus die veel mensen liever uitbesteden. Het is ook een klus waarover veel mensen nog in dubio zijn of ze het zelf gaan doen of niet. Wat uw beslissing ook wordt, het is altijd goed om u eerst te verdiepen in de prijzen en mogelijkheden. We starten met een volledig overzicht van de gemiddelde kosten voor het bestraten van de tuin:

Tuin bestratenKosten incl. btw
Stratenmaker€ 30 - € 40 per uur
€ 10 - € 20 per m2
Bestrating stenen€ 15 - € 65 per m2
Ophoog- en voegzand€ 50 - € 70 per big bag (1 m3)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per meter

Wat betekenen deze bedragen voor het totale prijskaartje voor een tuin waar 30 m2 aan bestrating met waaltjes in komt te liggen? Voor het totale plaatje dus inclusief plaatsing, alle benodigdheden en btw komen de kosten voor bestraten rond de € 1500. Bij de tuin bestraten hoeft u geen rekening te houden met mogelijke vergunningen.

Bestraten kosten

Nu bent u in staat een schatting van de kosten te maken, maar u heeft op dit moment ook de mogelijkheid om specifieke prijsinformatie op te vragen voor uw tuin. Benieuwd naar wat de prijs is voor uw bestratingsproject zonder direct ergens aan vast te zitten? Vraag hier eenvoudig en gratis offertes op van 5 stratenmakers bij u in de regio. Nu heeft u niet alleen inzichtelijk wat de kosten voor uw situatie zijn maar een ander groot voordeel is dat u ook de prijsverschillen ziet waardoor u tot honderden euro’s kunt besparen op de klus. Vraag daarom altijd eerst gratis offertes op.

wat kost bestrating

Kosten stratenmaker

Heeft u andere specialiteiten dan het betegelen van de tuin, er geen tijd voor, geen zin in rugpijn of wilt u dat het gewoon een keer goed gebeurt zodat u er geen omkijken meer naar heeft? Er zijn genoeg redenen te bedenken om de klus lekker uit te besteden aan een vakkundige stratenmaker. Een stratenmaker vraagt voor het werk een uurtarief van € 30 – € 40 of een prijs per m2 van € 10 – € 20. Of een stratenmaker een uurtarief of een prijs per m2 berekent is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus. Heeft u bijvoorbeeld een speciaal legmotief in gedachten, dan berekent de stratenmaker een uurtarief omdat dit meer tijd kost dan een simpel legmotief. Wanneer u kiest voor een stratenmaker met het Tuinkeur keurmerk, weet u bovendien zeker dat u goed zit.

Kosten tuin bestraten

De prijs van bestrating begint al bij € 15 per m2 en loopt op tot ongeveer € 65 per m2. De hoogte van de kosten is volledig afhankelijk van uw wensen, de uitstraling van de tuin en uiteraard uw budget. Onderstaand vindt u de gemiddelde kosten van de meest gekozen soorten sierbestrating:

Soort steenPrijzen per m2
Koppelstones€ 15 - € 25
Betonbestrating€ 15 - € 35
Flagstones€ 25 - € 40
Waaltjes€ 30 - € 45
Natuursteen€ 30 - € 65

Ophoog- en voegzand

Bestrating leggen vraagt om een goede ondergrond om verzakking van de stenen te voorkomen. Daarom wordt bestrating in een bed van ophoogzand geplaatst. Zodra de stenen op de juiste plek liggen veegt de stratenmaker het geheel dicht met speciaal voegzand. De kosten voor ophoog- en voegzand bedragen rond de € 50 – € 70 per big bag van 1 m3, goed voor 20m2 aan tuinoppervlakte.

Combinatie van verschillende soorten bestrating

Opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen ervoor dat de bestrating stevig op de juiste plek blijft liggen. Het is zeker bij kleinere stenen, bijvoorbeeld waaltjes, aan te raden om met opsluitbanden te werken. De banden worden aangebracht aan de buitenste randen van het totale tegeloppervlakte (zie eerste onderstaande afbeelding). Per meter kosten opsluitbanden tussen de € 2 – € 5.

Kosten extra materiaal

Als u de tuin laat bestraten zijn er extra opties mogelijk waar u de tuin mee kunt verrijken. Deze extra materialen voor een tuin bestraten kosten:

  • Afscheidingsbanden (palissade): € 10 – € 30 per meter. Voor niveauverschil in uw tuin of voor perken kunt u een muurtje van bestrating aan laten brengen.
  • Sierkeien: € 7 – € 35 per m2. Dit is vooral, zoals de naam het als zegt, voor de sier. Denk bijvoorbeeld aan de rand van een tuinpad of bij een kleine waterval.

Tuin bestraten met grind

Liever een goedkoper alternatief voor het bestraten van uw tuin? Kies dan voor grind of split. U bent dan tot € 10 per m2 voordeliger uit. Een stratenmaker gebruikt voor het leggen van grind vaak grindplaten. Deze platen zorgen ervoor dat het grind op de juiste plek blijft liggen. Per m2 heeft u rond de 75 kg aan grind nodig. Laat u door een stratenmaker een oppervlakte van 30 m2 van grind voorzien, dan dient u rekening te houden met een totaalbedrag van rond de € 675.

SoortPrijzen incl. btw
Grind€ 7,50 per m2
Split€ 12 per m2
Grindplaten€ 12 - € 16 per m2

Tuin bestraten

Snel en gemakkelijk de totale kosten voor uw bestrating

U heeft nu gelezen welke kosten er allemaal komen kijken bij het bestraten van uw tuin. Wat u nog niet weet, is wat het prijskaartje is voor specifiek uw situatie. Om het kostenplaatje compleet te maken bieden we u ook die mogelijkheid. Vraag hier gratis én vrijblijvend offertes op van maximaal 5 betrouwbare hoveniersbedrijven bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis en heeft u alle tijd om de offertes op u gemak met elkaar te vergelijken. Bekijk de kosten voor het bestraten van de tuin, wie u de beste prijs biedt, bespaar daarmee tot honderden euro’s en geniet binnenkort zonder rugpijn van een strak bestraatte tuin.