Goedkoop tuin aanleggen

Wilt u goedkoop een tuin aanleggen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Lees in dit artikel hoe u te werk gaat bij het aanleggen van een goedkope tuin en hoe u hierop bespaart. Een nieuwe tuin aanleggen hoeft geen dure klus te zijn.

Kosten goedkope tuinaanleg

De kosten voor een tuinaanleg zijn afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de grootte van uw tuin, de gewenste materialen en het uurloon van de hovenier. Als u kiest voor een goedkope tuinaanleg is het verstandig om goedkope materialen te kiezen. Bekijk in onderstaande tabel een overzicht van de gemiddelde kosten voor een tuinaanleg bij het inhuren van een goedkope hovenier.

Gemiddelde prijs (inclusief btw)
Kosten hovenier per m2€ 50 - € 100
Kosten hovenier per uur€ 35 - € 55
MateriaalkostenPrijsindicatie per m2 (inclusief btw)
Gras€ 5 - € 10
Kunstgras€ 15 - € 30
Bestrating€ 50 - € 100
Grind€ 7,50 - € 16
Houten vlonders€ 75 - € 150
Beplanting€ 10 - € 30
Houten schutting of sierhekwerk€ 50 - € 150 (per meter)

Bij een goedkope tuinaanleg is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende hoveniersbedrijven. Op deze manier vergelijkt u eenvoudig en snel meerdere offertes met elkaar. Vraag hier vrijblijvend en snel meerdere op maat gemaakte offertes aan van hoveniersbedrijven uit de buurt. Zo kiest u de hovenier die uw nieuwe tuin het mooist aanlegt voor de beste prijs.

goedkope tuin aanleggen

Hoe legt u een goedkope tuin aan?

De kosten voor een tuinaanleg lopen al snel op tot duizenden euro’s. Het is dus niet gek dat veel mensen kiezen voor een goedkope tuinaanleg. Lees hier de stappen om goedkoop een tuin aan te leggen.

Maak zelf het tuinontwerp

Voor het aanleggen van een nieuwe tuin is allereerst een tuinontwerp nodig. Een tuinontwerp geeft overzichtelijk weer hoe uw nieuwe tuin eruit komt te zien. Op het internet vindt u een eindeloze variatie goedkope tuin ideeën die in uw ontwerp passen. Wilt u liever bestrating of houdt u meer van groen? Door zelf op internet te zoeken, maakt u eenvoudig zelf een opzet voor een tuinontwerp.

Houd uw tuin basic

Als u voor een goedkope tuinaanleg gaat, houdt u hier rekening mee in het tuinontwerp. Luxe elementen zoals een pergola, overkapping of een vijver verhogen de prijs voor de tuinaanleg flink. Een vijver heeft veel onderhoud nodig om het ecosysteem in stand te houden en bijvoorbeeld algen te weren. Kies in plaats daarvan voor een onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras of goedkope terrastegels.

Bepaal de materiaalsoorten

Zoals u in het kostenoverzicht ziet, zijn de materialen ook van grote invloed op de prijs van een goedkope tuinaanleg. Gras is de goedkoopste ondergrond, maar heeft wel onderhoud nodig. Sierbestrating is in aankoop relatief duur, maar heeft relatief minder onderhoud nodig. Door te kiezen voor een combinatie van gras en bestrating houdt u de kosten laag en heeft u afwisseling in de tuin. Wel de lusten van gras maar niet de lasten? Overweeg dan eens om kunstgras te kiezen. Deze vorm heeft nauwelijks onderhoud nodig en geeft toch de gezellige sfeer van gras.

VoordelenNadelen
Gras+ Goedkoop
+ Kleurrijk
+ Diervriendelijk
- Relatief veel onderhoud
- Relatief korte levensduur (10 jaar)
Bestrating+ Lange levensduur
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Luxe uitstraling
- Relatief duur
Grind+ Goedkoop- Alleen geschikt voor paden
- Lastig schoon te maken
Houten vlonders+ Warme uitstraling
+ Lange levensduur
- Relatief duur
- Hout verkleurt

Leg de tuin aan in stappen

Het is ook mogelijk om uw tuin goedkoop in delen aan te laten leggen door de hovenier. Op deze manier heeft u tussentijds nog tijd om geld te sparen en heeft u een goed overzicht van de totale kosten. Een nieuwe bestrating legt de hovenier eenvoudig aan het eind van de winter, terwijl hij de beplanting in de lente verzorgt. Bespreek van tevoren goed met de hovenier wat de mogelijkheden zijn voor het in stappen aanleggen van de tuin. De lente is namelijk het drukste seizoen voor de hoveniers, terwijl ze in de winter vaak tijd over hebben. Het is daarom verstandig om een goede tijdsplanning te maken.

goedkope tuin aanleggen met gras

Goedkope tuin aanleggen: bespaartips

Na het maken van een goedkoop tuinontwerp, is het tijd om te kijken naar extra besparingen. Ook bij het aanleggen van de goedkope nieuwe tuin zijn er nog besparingen mogelijk. Lees hieronder een aantal hovenier bespaartips.

Koop en haal zelf de materialen

Voor een nieuwe tuin zijn vaak nieuwe materialen nodig. Denk hierbij aan nieuwe graszoden, tegels, grind of een schutting. Soms rekenen goedkope hoveniers een hogere prijs voor deze materialen dan de speciaalzaken. Door de materialen zelf aan te schaffen en op te halen, bespaart u flink op bezorgkosten.

Doe voorbereidend werk zelf

De kosten voor een goedkope tuinaanleg bestaan voor een groot deel uit arbeidskosten. Door zelf al het één en ander voor te bereiden, zorgt u dat de hovenier sneller klaar is met uw goedkope tuin aanleggen. Het weghalen van oude planten of bestrating is een klus die u eenvoudig zelf uitvoert.

Koop voordelige planten

Wilt u graag wat groen in de tuin, ondanks een klein budget? Er zijn genoeg goedkope planten te koop, zo betaal je minder voor een jonge plant dan voor een volgroeide. Het prijsverschil tussen een jonge boom en een grote boom is dan ook erg groot. Ook is het mogelijk om met planten een goedkope tuinafscheiding te creëren. Door een grote buxushaag te planten heeft u groen in de tuin en tegelijk een goedkope schutting.

tuinaanleg met goedkope planten

Gebruik tweedehands materialen

Bij de aanleg van een nieuwe tuin hoeft u niet alleen nieuwe materialen te gebruiken. Om goedkoop een tuin aan te leggen is het een goed idee om materialen te hergebruiken. Denk hierbij aan uw oude bestrating, die na een schoonmaakbeurt nog prima te gebruiken is. Als u toch iets nieuws wilt, maar niet de volle prijs wilt betalen, is het ook een optie om op zoek te gaan naar tweedehands materialen. Misschien zijn er wel buren die een nieuwe bestrating gaan leggen, waarvan u de oude tegels mag gebruiken. Hierdoor bespaart u flink op materiaalkosten en legt u goedkoop een tuin aan.

Kies een bekwame hovenier

Bij het zoeken naar goedkope hoveniers is het belangrijk om te kijken of ze zijn aangesloten bij de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en of ze het Tuinkeur keurmerk hebben. Dit geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de werkzaamheden van de hovenier. Ook heeft u recht op 12 maanden garantie als er iets niet goed is uitgevoerd. Zo weet u zeker dat u het eerste jaar geen extra onderhoudskosten heeft.

Benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van uw goedkope tuin?

Het prijsverschil tussen hoveniers voor het aanleggen van een tuin is in sommige gevallen erg groot. Daarom is het altijd verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere hoveniers. Bent u benieuwd naar hoeveel het voor u kost om een goedkope tuin aan te leggen? Vraag hier snel en vrijblijvend meerdere op maat gemaakte offertes aan voor een goedkope tuinaanleg. Binnen 2 werkdagen ontvangt u offertes van verschillende hoveniers en vergelijkt u eenvoudig de prijzen met elkaar. Voor u het weet geniet u van de zomerzon in uw nieuw aangelegde tuin.