Schutting plaatsen

Heerlijk genieten in uw tuin zonder dat de buren van alle kanten naar binnen gluren? Tegenwoordig hechten we steeds meer waarde aan privacy in de tuin en dan is een schutting onmisbaar. Welke schuttingen er zijn, hoe u een schutting plaatst en de kosten vindt u hier.

Wat kost een schutting?

De kosten voor een deel schutting van 180 x 180 cm starten vanaf € 25 en lopen op tot € 170 per stuk. Het laten plaatsen van een schutting door een hovenier kost ongeveer € 35 per uur. Daarnaast heb je nog kosten voor: verbindingshoekjes, steunpalen, poortdeuren etc.

De gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten schuttingen ziet u onderstaand.

OnderdelenGemiddelde prijs per stuk, incl. btw, excl. montage
Schutting (180 x 180 cm)
Houten schuttingen€ 25 - € 100
Natuurlijke schutting€ 40 - € 85
Kunststof schuttingen€ 80 - € 170
Overige materialen
Verbindingshoekjes€ 5 - € 10 per 6 stuks
Steunpalen€ 10 - € 40
Poortdeuren€ 60 - € 200
Poort bevestigingsmateriaal€ 25 - € 50
Vakman
Hovenier/tuinman€ 35 - € 45 per uur

De diverse soorten binnen de 3 bovengenoemde materialen zorgen ervoor dat de bedragen soms flink uiteenlopen. Zo heeft u bij een houten schutting bijvoorbeeld de keuze uit de goedkopere houtsoort grenen of het duurdere stevige hardhout. Hardhout verkleurt bijvoorbeeld minder snel, en daar betaalt u dan ook een hogere prijs voor.

Voor de scherpste prijs de schutting lekker laten plaatsen

Twijfelt u of u zelf aan de slag gaat of de schutting lekker laat plaatsen door een ervaren vakman? Het laten plaatsen van een schutting hoeft helemaal niet duur te zijn, zeker niet met deze bespaartip. U kunt namelijk tot wel 40% op de kosten besparen. Hoe? Vraag hier gratis offertes aan van tot wel 5 specialisten bij u in de regio. Zij doen u binnen 2 dagen volledig vrijblijvend een prijsvoorstel voor wat het plaatsen van een schutting in uw situatie kost. U legt vervolgens de offertes naast elkaar en ziet in één opslag wie u de beste prijs biedt. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt en kunt u een betere afweging maken of het laten plaatsen van een schutting binnen uw budget past of dat u het toch zelf gaat doen, u zit tenslotte nergens aan vast.

Waarom de plaatsing van de schutting uitbesteden?

Een schutting is bepalend voor de complete sfeer van uw tuin. Staat de schutting niet helemaal waterpas dan lopen de ergernissen snel hoog op. Maar ook wanneer de palen van de schutting na een Hollandse herfststorm binnen no time los komen te zitten waardoor de schuttingdelen gaan hangen, dan ziet de tuin er opeens een stuk armoediger uit. Laat daarom een vakman, hoveniersbedrijf of tuinman binnen een paar uurtjes uw schutting plaatsen en geniet binnen een dag van een stevige beschutting om uw tuin. Geen geploeter in de aarde, breinbrekers van berekeningen, net weer ongelukkig uitkomen met afmetingen en weer opnieuw beginnen.

Tip: Een schuttingspecialist kan zijn materialen vaak goedkoop inkopen. Laat u uw schutting plaatsen door een specialist, dan profiteert u van een lagere aanschafprijs van de materialen waardoor het laten plaatsen van de schutting helemaal niet duur hoeft te zijn.

Schutting plaatsen

Soorten materialen schuttingen

Het soort schutting dat u kiest heeft een belangrijke invloed op de sfeer in uw tuin, net als een interieurstijl dat in uw woning heeft. Kies het materiaal van de schutting daarom bewust, zodat u een harmonieuze tuin creëert die niet snel gaat vervelen. U heeft de keuze uit de volgende materialen voor een schutting:

Houten schuttingen

Het meest gekozen materiaal voor schuttingen in Nederland is nog altijd hout. Niet gek, want hout is super veelzijdig. Zo kunt u uw keuze maken op basis van uw budget. Grenen en vuren hout zijn van iets lagere kwaliteit waardoor u met een klein budget toch een prachtige schutting heeft. Wilt u juist investeren in een kwalitatieve schutting die niet snel verkleurd, dan kiest u voor een hardhouten schutting. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden met de latten: breed, smal, gebogen, horizontaal/verticaal, licht/donker. Hierdoor is er een geschikte houten schutting voor iedere tuinstijl.

Schutting plaatsen

Kunststof schuttingen

Geen zin in onderhoud en mag de schutting van u lekker strak? Dan is een schutting van kunststof zeer geschikt. Kunststof gaat jarenlang mee zonder dat u er omkijken naar heeft en is daarnaast in diverse kleuren verkrijgbaar, met een verfkwast hoeft u dus niet aan de gang. U kunt zelfs een kunststof schutting plaatsen die lijkt op een houten schutting. Een schutting van kunststof zien we vooral terug in moderne en strakke tuinen.

kunststof schutting plaatsen

Natuurlijke schutting

Geef uw tuin een echte natuurlijke romantische touch door te kiezen voor een schutting van bamboe, wilgentenen of klimop planten. Bamboe is verkrijgbaar in matten, zowel goedkoop als wat duurder. Aan te raden is om voor de wat duurdere variant te kiezen zodat de bamboematten langer mooi blijven. Gevlochten wilgentenen zijn verkrijgbaar als schuttingdelen en geven de ultieme romantische sfeer aan uw tuin. Tot slot de klimop, wie kent hem niet? Een klimop vergt iets meer onderhoud, maar plaatst u een schutting van betongaas om uw tuin waar u de klimop in laat groeien dan heeft u een heerlijk groene tuin.

Stappenplan schutting plaatsen

Schaalt u uzelf onder de groep geduldige doe-het-zelvers, dan kunt u uiteraard zelf aan de slag gaan met het plaatsen van uw schutting. Het volgende stappenplan biedt u houvast.

  1. Berekenen materiaal: U start met het berekenen van hoeveel schuttingdelen u nodig heeft. U meet als eerst de totale lengte in meters op. Stel u laat een schutting plaatsen met schermen van 180×180 cm en bevestigingspalen van 8×8 cm. Dan deelt u het aantal meter lengte door 1,88 (aantal cm schuttingdeel + bevestigingspaal) en daar komt het aantal benodigde schuttingdelen uit. Hoeveel bevestigingspalen u nodig heeft is het aantal schermen plus één. Het advies voor de lengte van de palen is 270 cm lengte, er verdwijnt namelijk een groot gedeelte in de grond. Om de schuttingdelen vast te maken aan de bevestigingspalen is het aan te raden minimaal 2 verbindingshoekjes per kant te gebruiken, dus 4 per schuttingdeel. Controleer vooraf direct of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van de schutting. Dit doet u via de website van de Rijksoverheid.
  2. De voorbereiding: Span waterpas een draad van het beginpunt van de schutting tot het einde op zo ongeveer 5 cm van de grond. Dit zorgt ervoor dat de palen in een rechte lijn komen te staan.
  3. De schutting plaatsen: Gebruik een grondboor om een gat voor de eerste paal te maken, vlak naast het touw en tegen de muur van uw woning. Pas wel op voor eventuele leidingen in de grond. Sla de paal tot een hoogte van ongeveer 180 cm in de grond en zorg dat de paal waterpas staat. Vervolgens vult u het gat. Is het een zachte bodem van bijvoorbeeld veen of klei, dan is het noodzakelijk ook beton bij de palen te storten. Vul dan het gat voor de helft met leidingwater en strooi daar wat mortel bij dat u vervolgens 15 minuten laat drogen. Tijd om de schutting te plaatsen, boor gaatjes van op 30 en op 160 cm aan de binnenkant van de palen. Schroef de verbindingshoekjes vast aan de paal en vervolgens aan het schuttingdeel. Zorg ervoor dat de schuttingdelen ongeveer 10 cm boven de grond of tuintegels komen te hangen zodat vochtige grond de onderkant van uw schutting niet kan aantasten. Zo werkt u de rest van uw tuin door totdat u omringt bent door schutting.

Wel/geen privacy combineren

De keuze willen hebben tussen wel of minder privacy en schaduwplek of volle zon? Dat kan met een schutting met lamellen. Maak een gezellig praatje met de buren terwijl u geniet in de zon of sluit de lamellen voor een rustige schaduwplek waar u in alle rust geniet van een goed boek. Zo past uw tuin altijd bij uw stemming.

Moderne schutting

Gratis prijsopgaves voor het laten plaatsen van uw schutting

Zo snel mogelijk met de benen omhoog genieten in uw beschutte tuin? We helpen u graag op weg om eenvoudig de voordeligste vakman te vinden voor het plaatsen van uw schutting. Vraag bij ons gratis en volledig vrijblijvend offertes op. U vult één opdrachtomschrijving in zodat de specialist u een gericht prijsvoorstel kan doen, dit kost u maar 2 minuten. Vervolgens wordt u aanvraag verstuurd naar tot wel 5 specialisten in uw regio die u binnen 2 werkdagen een prijsvoorstel doen. Waarom tot wel 5 specialisten? Zo heeft u waardevol vergelijkingsmateriaal. In de praktijk blijkt namelijk dat het prijsverschil tussen diverse specialisten kan oplopen tot wel 40%. Zonde om meer te betalen dan nodig. Zorg daarom dat u met deze eenvoudige stap straks geniet van een oersterke schutting voor de beste prijs.

Lamellen schutting