Terras aanleggen

Een heerlijk leefbaar terras is de woonkamer van de tuin. Met goed gezelschap een avondje borrelen of in alle rust genieten van de zon, laat u een terras aanleggen dan creëert u een fijne veelzijdige plek in uw tuin. Lees hier alles over de aanleg, kosten en wat een stratenmaker voor u kan betekenen.

Kosten terras aanleggen

Bij iedere klus speelt de vraag: Wat gaat het me eigenlijk kosten? Allereerst is dit natuurlijk afhankelijk van het aantal m2 aan terras dat u wilt aanleggen. De meeste terrassen starten vanaf 12 m2, u kunt er dan een eettafel met stoelen op kwijt. Ook komt u voor de keuze te staan of u zelf aan de bak gaat of dat u het aanleggen van het terras lekker overlaat aan een ervaren stratenmaker. We hebben alle kosten voor u op een rijtje gezet, zo kunt u zelf bij elkaar speuren wat bij de aanleg van uw terras van toepassing is.

OnderdelenGemiddelde prijzen, incl. btw
Terrastegels€ 15 - € 65 per m2*
Ophoog- en voegzand€ 50 - € 70 per big bag 1m3 (goed voor 20 m2)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per meter
Stratenmaker met gereedschap€ 10 - € 20 per m2
€ 30 - € 40 per uur

* Van betonnen bestrating tot natuursteen

Prijsvoorbeeld: Als we uitgaan van een terras van 12 m2 dan komt het totale kostenplaatje, dus inclusief alle materialen en de vakkundige stratenmaker, uit op ongeveer € 680.

Modern terras

Prijsinformatie voor het laten aanleggen van uw terras

Van gemiddelde prijzen uitgaan blijft een gok. Wilt u weten wat het aanleggen van een terras in uw tuin gaat kosten wanneer u de klus laat uitvoeren door een stratenmaker? Dat is heel eenvoudig. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 5 offertes op van professionele stratenmakers in uw regio. U profiteert van de volgende voordelen:

 • prijsinformatie volledig gericht op uw wensen;
 • het is gratis en u zit nergens aan vast;
 • u doet één aanvraag en krijgt tot wel 5 prijsopgaves in huis;
 • door het inzien van meerdere prijsopgaves kunt u tot wel 40% besparen op de klus;
 • stel een realistisch budget op.

Iedere stratenmaker hanteert andere prijzen, dit prijsverschil kan zelfs oplopen tot wel 40%. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken speurt u dit prijsverschil eenvoudig en zonder risico’s op. Wilt u uw terras laten aanleggen door een stratenmaker, dan gaat u voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Terras zelf aanleggen of uitbesteden?

Twijfelt u nog of u zelf uw terras gaat aanleggen of dat u de klus gaat uitbesteden aan een ervaren stratenmakers? De volgende 3 punten kunnen u helpen bij het maken van deze keuze:

 1. Geen lichamelijke klachten: Uw rug, knieën, nek, armen, ze krijgen het allemaal zwaar te verduren bij het aanleggen van een terras. Spiergroepen die u in het dagelijkse leven niet aanspreekt moeten nu aan het werk en dat gaat u voelen. Het lichaam van de stratenmaker weet niet beter. Waar spierpijn voor de ongetrainde de snelheid uit het werk haalt, gaat de stratenmaker op rap tempo door waardoor u snel kunt genieten van uw stevige terras.
 2. Bespaar uzelf heel wat tijd: Het klinkt eenvoudig, een aantal tegels neerleggen en u heeft een terras. Dit is helaas niet de werkelijkheid. Wilt u een stevig terras waar u geen omkijken meer naar heeft, dan zit er allereerst aardig wat tijd in de voorbereiding. Denk aan uren op internet speuren naar de addertjes onder het gras bij het aanleggen van een terras. Zo laat een goed aangelegd terras regenwater goed weglopen, zijn de voegen ruim genoeg omdat tegels uitzetten en krimpen en het terras verzakt niet wanneer er op geleefd wordt. Een stratenmaker weet exact hoe hij dit moet aanpakken en gaat direct bij u aan de slag. Hierdoor bespaart u veel tijd.
 3. Waardevolle adviezen: Uw droomterras, ziet u het al voor zich? Een stratenmaker brengt dit droomterras graag in de praktijk maar adviseert u ook over de praktische zaken die erbij komen kijken. Het resultaat: uw droomterras die jarenlang mooi blijft.

Terras aanleggen uitbesteden

Materialen voor het aanleggen van een terras

Weet u al met wat voor materiaal u uw terras wilt laten aanleggen? Tegels zijn veruit de meest populaire bekleding voor het terras, maar we zien ook steeds vaker hout verschijnen of juist een combinatie van beide.

Tip: Heeft u grote raampartijen bij de doorgang van uw woning naar uw tuin, dan kunt u ervoor kiezen om de uitstraling van het materiaal dat u binnen op de vloer heeft liggen ook voor buiten te kiezen. Zo verlengt u uw woonkamer wat een zeer ruimtelijk gevoel geeft. Heeft u in huis tegels op de vloer, kies dan ook voor eenzelfde formaat en kleur tegel voor uw terras. Heeft u binnen een houten vloer, dan kunt u buiten ook voor hout in die tint kiezen.

Terras aanleggen met tegels

Kiest u voor het laten aanleggen van een terras met tuintegels dan kiest u voor weinig onderhoud, een lange levensduur en een scala aan mogelijkheden met legmotieven. Tegels zijn verkrijgbaar in rustige natuurlijke kleuren tot fleurige printjes, van kleine tegeltjes tot xxl-tegels, maar ook combineren is mogelijk. Onderstaande tegels worden het meeste gekozen voor in de tuin.

SoortGemiddelde prijzen per m2, incl. btw
Koppelstones€ 15 - € 25
Betonbestrating€ 15 - € 35
Flagstones€ 25 - € 40
Waaltjes€ 30 - € 45
Natuursteen€ 30 - € 65

terras

Terras aanleggen met hout

Hout, we zien het steeds vaker terugkomen op terrassen door het sfeervolle warme karakter. De duurzaamheid van tegels ligt iets hoger maar ook hardhout gaat jarenlang in goede conditie mee. Het houten terras wordt opgebouwd vanuit antiworteldoek, steunbalken, hardhouten planken en schroeven van rvs, wat de onderstaande gemiddelde prijs per m2 oplevert.

SoortGemiddelde prijzen per m2, incl. btw
Hardhout€ 75 - € 150

vlonders van hardhout

Bestratingsverbanden voor een terras

Laat u tegels aanleggen op uw terras, dan kom u voor de keuze te staan welk bestratingsverband u wilt. Een bestratingsverband biedt stevigheid aan het terras maar heeft ook zeker een decoratieve functie. Houdt hierbij rekening dat eenvoudig te leggen bestratingsverbanden goedkoper zijn omdat stratenmakers dit snel kunnen plaatsen zonder te veel reken- en snijwerk. Voorbeelden van goedkope verbanden zijn: volsteens-, blok-, halfsteens-, kepler en elleboogverband. De laatste 2 zijn ook zeer geschikt voor een stevige oprit. Maar u kunt ook kiezen voor speelsere motieven met tegels in verschillende formaten. Op de bestratingsverbanden pagina vindt u hier meer informatie over.

Stappenplan terras aanleggen

Schaalt u uzelf wel onder de handige doe-het-zelvers, dan kunt u uiteraard ook zelf de handen uit de mouwen steken voor het aanleggen van uw terras. Onderstaand ziet u een globaal stappenplan voor het plaatsen van tegels:

 1. Meet uw tuin op en teken uw nieuwe terras op schaal.
 2. Graaf de grond waar het terras op komt af tot ongeveer 15 tot 20 cm diep.
 3. Breng een laag wit zand aan van minimaal 10 cm dik en strijk het zand glad met een lange lat. Houdt hierbij rekening met afschot, een bewust aangebrachte lichte helling (1 cm per meter) voor het weglopen van regenwater. Let op: bij grotere tegels wordt er vaak ook gewerkt met cement.
 4. Druk de ondergrond met de lat stevig aan.
 5. Zet de kantopsluiting van het terras neer tot het geheel in elkaar past. Kantopsluiting zorgt ervoor dat tegels niet meer kunnen schuiven.
 6. Leg de tegels op het vlakke zandbed en tik de tegels in het zand met een rubberen hamer. Houd hierbij rekening met een afstand van ongeveer 3 mm tussen de tegels omdat de tegels nog gaan uitzetten en krimpen bij diverse weersomstandigheden. Controleer het geheel ook regelmatig met een waterpas.
 7. Strooi na het leggen van de tegels een paar flinke scheppen zand over de tuintegels. Verdeel het zand met een bezem en zorg er daarbij voor dat alle voegen goed en volledig met zand gevuld worden, zo verkleint u de kans op onkruid.

 

Verhoog het comfort op uw terras

Als de basis voor uw terras er ligt dan geeft dat al veel voldoening, het relaxen kan beginnen. De volgende stap is de sfeervolle aankleding van uw terras. U heeft de keuze uit een prachtige eethoek of juist een relaxte loungeset, maar denk ook na of u alle zonuurtjes wilt pakken op uw terras of dat u zich soms wilt terugtrekken in de schaduw. Zonwering kan een echte aanvulling zijn voor uw terras. Tegenwoordig is zonwering voorzien van alle luxe. Denk hierbij aan verlichting voor als u in de late uurtjes nog aan het nagenieten bent van een mooie dag maar ook heaters voor als u bij minder lekker weer toch aangenaam buiten wilt zitten. Tot slot maakt u het terras uiteraard helemaal af met fleurige, lekker ruikende bloemen.

Tot 40% besparen op het terras aanleggen

Besluit u om de klus uit te besteden aan een stratenmaker omdat het prima in uw budget past? Een verstandige keuze en het goede nieuws is dat het aanleggen van uw terras nog goedkoper kan. In de praktijk blijkt dat het prijsverschil tussen stratenmakers kan oplopen tot wel 40%. Er is dus altijd winst te behalen. Hoe u zich voorbereidt om de beste prijs-kwaliteitverhouding boven water te krijgen? Dat doet u door het aanvragen van meerdere offertes. Dit doet u hier gratis en zonder enige verplichtingen. Met één aanvraag krijgt u binnen 2 werkdagen tot wel 5 prijsopgaves in huis. Vergelijk ze met elkaar, kies de beste vakman voor het aanleggen van uw terras en geniet snel van een overheerlijk ontbijtje op uw nieuwe terras.

genieten op terras