Tuin ophogen

Heeft u last van plassen water in de tuin of wilt u graag een verhoogd terras? Dan is het tijd om de tuin op te hogen. Door de tuin op te hogen geniet u op uw verhoogde terras van het mooie weer en heeft u geen last meer van verzakkingen en plassen in de tuin. Lees hier gemiddelde prijzen voor een tuin ophogen, maar ook hoeveel ophoogmateriaal u nodig heeft voor de klus. Tot slot een aantal bespaartips voor het ophogen van de tuin.

Tuin ophogen: de prijzen

De prijzen voor het ophogen van de tuin zijn afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan het aantal m2 van de tuin, maar ook hoeveel u de tuin gaat verhogen. Het egaliseren van de tuin kost minder dan het aanbrengen van een daadwerkelijke verhoging. Ook bestaan er prijsverschillen tussen de verschillende materialen waarmee het ophogen van de tuin mogelijk is. Voor het beste resultaat is het ophogen van de tuin een klus die u het beste uitbesteedt aan een hoveniersbedrijf. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde prijzen voor het ophogen van uw tuin.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs per m2 incl. btw
Tuin ophogen incl. opvulzand€ 15
Tuin ophogen en tegels terugleggen incl. opvulzand€ 25 - € 30

Voor een specifieke indicatie van de kosten voor het ophogen van uw tuin, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende hoveniers. Niet iedere hovenier hanteert namelijk hetzelfde tarief voor het ophogen van uw tuin. Vraag hier gratis en vrijblijvend meerdere op maat gemaakte offertes aan van hoveniers bij u in de buurt. Zo vergelijkt u eenvoudig de prijzen van hoveniers en kiest u het hoveniersbedrijf dat het beste op uw wensen aansluit.

tuin ophogen voor nieuw gras

Waarom de tuin ophogen?

Er zijn meerdere redenen om uw tuin op te hogen. Of u nu een verhoogd terras wilt aanleggen of dat u de verzakkingen in de tuin wilt wegwerken. Het ophogen van de tuin is een klus die vroeg of laat aan bod komt, een tuin verzakt in een aantal jaar namelijk al snel 5 centimeter. Vaak is grondwater de reden voor de verzakking, maar er zijn ook tuinen die snel zakken vanwege de veengrond die onder de tuin ligt. De vier meest voorkomende redenen om de tuin op te hogen staan hier beschreven.

  • Wegwerken van verzakkingen

Als de tuin op plekken is verzakt, is het nodig om de tuin op te hogen om de ondergrond te egaliseren. Zonder een egale ondergrond is het vrijwel onmogelijk om tuinbestrating recht neer te leggen.

  • Tuin ophogen voor nieuwe bestrating

Wanneer u de tuin opnieuw gaat bestraten is het nodig om de tuin op te hogen. Het komt zelden voor dat de ondergrond niet is verzakt. Door de tuin op te hogen, egaliseert u de ondergrond waardoor u de nieuwe bestrating recht en strak neerlegt.

  • Gewenste hoogteverschillen in de tuin

In sommige gevallen is hoogteverschil juist gewenst in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van de tuin voor de aanleg van een terras, of misschien juist een verlaagde zitkuil. In dat geval is het nodig om de tuin nauwkeurig te verhogen en te egaliseren.

  • Verbeteren van de afwatering

Heeft u last van water in de achtertuin dat niet wegloopt? Dan is uw afwatering mogelijk niet goed. In sommige tuinen is standaard een drainage aangelegd die ervoor zorgt dat het grondwater goed wegstroomt. Toch heeft het grootste deel van de tuinen geen drainage. In dat geval is het belangrijk dat u zelf rekening houdt met de afwatering. Zorg bij de aanleg van de tuin dat de tuin afloopt zodat het water uit de tuin loopt, maar doe dit nooit richting het huis.

tuin ophogen voor terras

Welk materiaal is geschikt voor het ophogen van een tuin?

Afhankelijk van het doel dat u voor ogen heeft, maakt u een keuze uit materiaal om de tuin mee op te hogen. Wilt u graag een tuinborder of grasveld aanleggen? Of gaat u voor bestrating in de tuin? Het is verstandig om dit van tevoren goed in kaart te brengen, omdat het geschikte ophoog materiaal afhankelijk is van de bovenlaag. Lees in onderstaande tabel de gemiddelde prijzen en doeleinden van de verschillende materialen.

 Gemiddelde prijs per kuub (1 m3)Te gebruiken voor
Opvulzand€ 60 - € 70- Bovenste laag
- Egaliseren ondergrond
Gebroken puin€ 75 - € 85- Onderste laag
- Verstevigen ondergrond
Tuinaarde€ 100 - € 120- Bovenste laag
- Opvullen tuinborders
Houtsnippers€ 90 - € 120- Bovenste laag
- Opvullen tuinborders

Welk materiaal is het beste?

Welk materiaal het beste is voor uw tuin, is afhankelijk van de functie van de ondergrond. Voor zwaarbelaste stukken grond is het verstandig eerst een laag gebroken puin aan te brengen. Hiermee verstevigt u de ondergrond en is de kans op verzakking het kleinst. Op de laag gebroken puin komt het opvulzand om de onderlaag te egaliseren. Gebruik alleen gebroken puin bij zware belasting, zoals een tuinhuis of oprit voor een auto. Bij het leggen van bestrating is het opvullen met opvulzand voldoende. Als u liever een grasmat of tuinborder wilt aanleggen, is het niet verstandig om gebroken puin of opvulzand als onderlaag te nemen. Kies in dat geval voor tuinaarde, zodat de ondergrond vruchtbaar is en het gras blijft groeien.

opgehoogde tuin voor terras

Tuin ophogen berekenen

Na de beslissing over het materiaal om de tuin mee op te hogen, wilt u natuurlijk weten hoeveel u nodig heeft om het gewenste resultaat te behalen. Deze hoeveelheden berekent u in kuub (m3). Om te berekenen hoeveel kuub u nodig heeft om de tuin op te hogen, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Lengte van uw tuin (in meters)
  • Breedte van uw tuin (in meters)
  • Op te vullen hoogte (in meters)

Stel u heeft een tuin van 10 meter lang en 5 meter breed. U wilt de tuin ophogen met 10 cm zand (0,1 meter). U heeft in dat geval 5m3 opvulzand nodig. Hoe berekent u dit? Eerst berekent u het aantal vierkante meters tuin dat u wilt ophogen. In het geval van het voorbeeld heeft u een tuin van 50m2. Deze 50m2 wilt u ophogen met 0,1 meter. De rekensom is dan 50m2 x 0,1 = 5m3.

Toch is het waarschijnlijk dat de hovenier iets meer opvulling in rekening brengt dan nodig. Dit doet hij om rekening te houden met de inklinking van het zand. Dit betekent dat de zandlaag na het leggen altijd nog wat inzakt. Er is geen vaste regel voor, maar de meeste specialisten adviseren om 10% á 20% extra zand aan te schaffen om het effect van inklinking tegen te gaan.

Bespaartips voor het ophogen van de tuin

Als u van plan bent de tuin op te hogen, maar de kosten eigenlijk te hoog vindt, is het mogelijk om gebruik te maken van een aantal hovenier bespaartips. Deze 3 tips maken het ophogen van de tuin een stuk aantrekkelijker en voordeliger.

Maak gebruik van kwantumkorting
Het is voor een hovenier prettig om in één keer een groot oppervlak op te hogen. Hiervoor stellen zij vaak een kwantumkorting beschikbaar. Het is dus de moeite waard om bij de buren te vragen of zij ook last hebben van verzakking of van plan zijn een verhoogd terras aan te leggen. Als jullie de klus samen laten uitvoeren, profiteert iedereen van een lagere prijs.

Goedkoop is duurkoop
De keuze voor de goedkoopste hovenier is niet altijd de voordeligste keuze. Zeker bij het ophogen van de tuin is het belangrijk dat de geleverde kwaliteit goed is. Een slecht opgehoogde tuin verzakt sneller dan een tuin die nauwkeurig is opgehoogd. Om zeker te weten dat een hovenier goede kwaliteit levert is het verstandig om na te kijken of de hovenier het Groenkeur of Tuinkeur keurmerk heeft. Dit geeft u een garantie voor goede kwaliteit.

Doe zelf voorbereidend werk
Het is mogelijk om te besparen op de arbeidskosten van de hovenier door zelf alvast wat voorbereidend werk te doen. Door zelf alvast de oude bestrating en planten uit de tuin te halen, ontlast u de hovenier van deze werkzaamheden en kan hij gelijk beginnen met het ophogen. De hovenier is hierdoor sneller klaar met het werk, waardoor de kosten beperkt blijven.

Benieuwd naar wat het kost om uw tuin op te hogen?

Iedere hovenier rekent andere kosten voor het ophogen van uw tuin. Door het aanvragen van meerdere offertes weet u zeker dat u niet teveel betaalt. Vraag hier eenvoudig en snel in één keer meerdere offertes aan van hoveniers uit uw buurt. Binnen twee werkdagen ontvangt u de op maat gemaakte offertes per e-mail. Voor u het weet geniet u in uw prachtige egale tuin van het mooie weer.

Tuin ophogen offerte