Tuinontwerp

Wegdromen in een tuin die één en al harmonie uitstraalt, dat krijgt u enkel voor elkaar met een goed doordacht plan, een tuinontwerp. Net zoals een interieurstijl in de woonkamer onmisbaar is, geldt dat ook voor uw tuin. Hoe het maken van een tuinontwerp in zijn werk gaat? Dat leest u hier.

Kosten laten maken tuinontwerp

Het is een ontzettend goede keuze om een professioneel tuinontwerp te laten maken. Zonder tuinontwerp worden tuinen vaak een allegaartje, daar raak je snel op uitgekeken. Past alles juist bij elkaar en is uw tuin een harmonieus geheel, dan heeft u een stabiele basis waar u jarenlang plezier aan beleeft. In het onderstaande kostenoverzicht ziet u de gemiddelde kosten voor het laten maken van een tuinontwerp door een ervaren hovenier of tuinarchitect.

DienstGemiddelde prijs, incl. btw
Tuinontwerp voor tuinen kleiner dan 300 m2€ 250 - € 500 per stuk*
Tuinontwerp voor tuinen groter dan 300 m2€ 2 per m2*

* Deze richtprijzen zijn gebaseerd op prijzen van uitvoerende hoveniers. De prijzen van een tuinarchitect liggen gemiddeld hoger.

Bent u geïnteresseerd in het laten maken van een tuinontwerp maar wilt u niet de hoofdprijs betalen? Geen enkel probleem. Vraag bij ons met 1 aanvraag tot wel 5 prijsopgaves aan van hoveniers in uw regio. Zij doen u binnen 2 werkdagen volledig kosteloos en vrijblijvend een prijsvoorstel voor het ontwerpen van uw tuin. Vergelijk ze rustig vanuit huis en zit de geschikte kandidaat er voor u tussen, dan heeft u de hovenier met de beste prijs-kwaliteitverhouding te pakken.

Schets tuinontwerp

Voordelen van een tuinontwerp

Relatief gezien is het laten maken van een tuinontwerp een kleine investering, u gaat er namelijk jarenlang plezier aan beleven. Wanneer uw tuin volledig onder handen wordt genomen dan geeft u veel geld uit, zonde als het dan achteraf toch niet zo uitpakt als u in gedachten had. Kies daarom voor zekerheid, kies voor een tuinontwerp.

  1. Waardevolle adviezen: Uw hoofd stroomt waarschijnlijk over met geniale, leuke en creatieve ideeën, vaak verliezen we de praktische kant van de tuin dan snel uit het oog. Een hovenier helpt u uw wensen te bundelen tot één geheel, maar wel met het oog op praktische zaken zodat het een leefbare tuin wordt.
  2. Tuinontwerp op schaal: Bij een tuin gokken we waar een terras past van ongeveer zoveel meter, een paadje daar, een struikje hier. Een hovenier weet precies wat de minimale afmeting voor een terras moet zodat het ruim genoeg is om op te leven, hoe breed het paadje moet zijn zodat u er ook met de groene bak overheen kunt en hoeveel de struiken, als ze in bloei staan, nou daadwerkelijk in beslag nemen. Het resultaat: een tuinontwerp waar alle afmetingen nauwkeurig in zijn meegenomen.
  3. Kostenplaatje voor de tuinaanleg: Vaak starten we met onze tuin en zien we beetje bij beetje wat het wordt, de totale kosten komen dan vaak hoog uit met al die bezoekjes aan de bouwmarkt. De hovenier houdt bij het maken van een tuinontwerp rekening met de kosten van letterlijk alle materialen en de manuren die erbij komen kijken. Zo weet u van tevoren precies wat uw droomtuin gaat kosten en komt u niet voor verrassingen te staan.

Modern landelijk terras tuinontwerp

De fases van een tuinontwerp

Bent u overtuigd en wilt u een tuinontwerp laten maken waarin aan alles is gedacht? U heeft de keuze om een hovenier of tuinarchitect voor u aan het werk te zetten. Zodra u de geschikte kandidaat heeft gevonden die uw tuinontwerp mag maken, dan zijn de vervolgstappen als volgt:

Stap 1. Inventariseren

De gekozen specialist komt bij u thuis om al uw wensen en uiteraard het budget voor uw uiteindelijke droomtuin te bespreken. Samen loopt u door uw tuin en mag u al uw wensen eruit gooien, bijvoorbeeld wat voor sfeer uw tuin moet uitademen, waar u lekker wilt gaan genieten van de zon of een leuke speelhoek voor de kids wilt. De specialist haakt direct op al uw wensen in met waardevolle adviezen. Zodra jullie er vertrouwen in hebben dat het beeld duidelijk is, dan meet de specialist de maten op en vertrekt met een hoofd vol indrukken die hij/zij voor u gaat uitwerken tot een tuinontwerp.

Stap 2. Maken tuinontwerp

Een tuinarchitect of hovenier gaat vervolgens net zolang met uw ideeën puzzelen totdat al uw wensen een mooie plek hebben gekregen in het tuinontwerp. Er wordt gekeken naar de indeling van de tuin, de stijl, welke materialen daarbij horen en wat dit alles bij elkaar voor kostenplaatje gaat opleveren.

Stap 3. Bespreken tuinontwerp

Heeft de specialist het tuinontwerp af, dan wordt het met u besproken. Is dit de droomtuin die u voor ogen heeft? Is het antwoord een volmondige ja, dan bespreekt de specialist met u het kostenplaatje voor de realisatie van het tuinontwerp. Bent u nog niet helemaal tevreden? Geen enkel probleem, u mag nu nog vuren en de specialist gaat nog eens aan de slag met het ontwerp zodat het volmaakt is.

Loungehoek van landhuis

Maak een wensenlijst

Bent u op zoek naar rust en privacy na een drukke werkdag of geniet u er juist van om te zien wat er in de buurt gebeurt tijdens een lekker avondmaal in de tuin? Bent u een echte zonaanbidder of leest u liever een boek in de schaduw? Bedenk van tevoren goed waar u droomtuin allemaal aan moet voldoen. Wanneer u een goed beeld heeft van uw wensen, dan is de kans groot dat de hovenier of tuinarchitect snel met een top tuinontwerp komt. Geen nood als u zaken over het hoofd heeft gezien, dan vraagt de tuinarchitect of hovenier ernaar en kunt u er altijd nog over nadenken. Gebruik onderstaande checklist om u voor te bereiden op het eerste gesprek met uw hovenier:

  • Voor welke praktische zaken wilt u een plek in de tuin?
  • Hoe moet het terras eruit komen te zien?
  • Welke sfeer moet de tuin uitademen?
  • Hoeveel tijd wilt u maximaal besteden aan het onderhouden van de tuin?
  • Welke bloemen/planten/bomen vindt u mooi en uiteraard welke kleuren?
  • Hoeveel budget heeft u voor het aanleggen van de tuin?

Tip: Een goede manier om de sfeer die u voor ogen heeft over te brengen op de specialist is door te werken met een moodboard. Verzamel afbeeldingen van tuinen die u prachtig vindt, of juist van enkele elementen en bepaalde materialen. U bent volledig vrij om er flink op los te plakken. Knip plaatjes uit woonmagazines, kijk op woonblogs of pin er op los op Pinterest en stop pas als u het gevoel heeft dat u een goede basis heeft voor het laten maken van een tuinontwerp.

tuinontwerp voor stadstuin

Vervolgstap van het tuinontwerp?

Gaat u zelf de handen uit de mouwen steken om het tuinontwerp werkelijkheid te laten worden of besteedt u de klus lekker uit aan de hovenier? Wanneer een hovenier uw tuinontwerp heeft gemaakt, dan is de hovenier al helemaal bekend met uw wensen en is de kans groot dat het tuinontwerp ook precies zo wordt als dat u in gedachten heeft. Het laten aanleggen van uw tuin kost gemiddeld € 50 – € 100 per m2, afhankelijk van uw materiaalkeuze. Deze prijzen zijn inclusief de hovenier kosten, materialen en btw.

Bespaartips tuinontwerp

Kosten besparen, dat doen we allemaal graag. Met dat extra geld schaffen we liever een prachtige loungebank aan voor in de tuin dan dat u teveel betaalt voor de specialist. Besparen op het laten maken van een tuinontwerp is heel eenvoudig, kijk maar naar de onderstaande 2 bespaartips.

1. Gebruik een standaard ontwerp

Zit u krap in uw budget voor zowel het maken van een tuinontwerp als de uitvoering? Kies dan voor een standaard ontwerp. Hoveniers en tuinarchitecten hebben een aantal standaard tuinontwerpen zoals bijvoorbeeld een kindvriendelijke- of stadstuin. Met enkele kleine aanpassingen wordt dit ontwerp naar uw wensen gemaakt waarbij de specialist werkt met voordeligere materialen. Zo houdt u voor beide klussen de kosten laag, maar geniet u straks wel van een prachtige doordachte tuin.

2. Offertes aanvragen

Een professioneel tuinontwerp laten maken maar dan wel voor de laagste prijs? Dat is zeker mogelijk en helemaal niet moeilijk. Vraag hier tot wel 5 offertes op van hoveniers in uw regio. Zij doen u binnen 2 werkdagen een prijsvoorstel voor het maken van uw tuinontwerp. Leg de prijsvoorstellen naast elkaar en zie in één oogopslag wie voor u een tuinontwerp voor de beste prijs kan maken. Het aanvragen van deze offertes is bij ons kosteloos en volledig vrijblijvend. Bovendien weet u zeker dat de kwaliteit goed is, als u even controleert of de hoveniers in het bezit zijn van een keurmerk, van bijvoorbeeld Groenkeur

Tuinontwerp offertes