Vijver

Een vijver in de tuin zorgt voor een sfeerverhogend effect. Een vijver kan het centrale punt zijn van uw tuin, of juist een omsloten plekje waar u even tot rust kunt komen.

Prijzen vijver

De prijzen van een vijver variëren nogal, afhankelijk van een aantal factoren, zoals soort vijver en afmetingen. Een zwemvijver is vaak het duurst, omdat die groot moet zijn en veel onderhoud nodig heeft. Dit geldt ook voor visvijvers; daar komt veel techniek bij kijken, en de prijzen voor vissen, zoals koi karpers, kunnen sterk variëren. De kosten voor een vijver liggen gemiddeld tussen de € 8 en € 40 per m2. Als u het precieze prijskaartje voor uw wensen wilt weten, vraag dan hier verschillende offertes aan bij maximaal 5 hoveniers uit uw regio. U kunt tot wel 40% besparen op de kosten door deze offertes met elkaar te vergelijken!

Welke soort vijver kiest u?

Er zijn verschillende soorten vijvers. Door het ruime aanbod kunt een vijver kiezen die het beste past bij uw eigen tuin. Het is goed om vooraf eerst even goed te bedenken waarvoor u de vijver wilt gaan gebruiken. U heeft de keuze uit de volgende soorten vijvers:

  • Natuurvijver
  • Tuinvijver
  • Koi vijver
  • Zwemvijver

grote moderne zwemvijver

Vijvervissen

Als de temperatuur van het vijver warmer is dan 8 graden, is het weer de beste tijd om vissen aan te schaffen voor de vijver. Er is veel keus in soorten vissen, maar niet alle soorten zijn geschikt voor elk type vijver. De bekendste soort is de goudvis. De goudvissoorten goudwinde en goudelrits zijn geschikt zeer voor een vijver. Goudelritsen krijgen veel jonkies, maar ze blijven wel klein. Toch is het wel belangrijk om dan niet een al te kleine vijver te hebben. De goudwinde krijgen krijgen niet veel nakomelingen en zoeken voedsel aan de oppervlakte. Koikarpers vragen een speciale behandeling, het is daarom dus belangrijk om u voor aanschaf eerst te verdiepen in deze soort. Het is dus belangrijk dat de vissen niet de bodem omwoelen of zich razendsnel voortplanten.

Vijver met koi karpers

Planten voor uw vijver

Om te zorgen dat uw vijver mooi helder blijft, zijn vijverplanten belangrijk. Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor een gezonde vijver. De vijver blijft er mooi uitzien als de planten rond de vijver goed zijn onderhouden. Moeras- en oeverplanten zijn ideaal voor de vijverrand. Daarnaast zijn vijverplanten een leuke schuilplaats voor verschillende dieren. Voor de waterdieren gaat de voorkeur uit naar waterplanten, die zorgen namelijk ook voor schaduw.

Vijveronderhoud

Onderhoud is erg belangrijk voor een vijver. Daarbij komen onder meer de volgende taken kijken:

  • Heeft u vissen, controleer dan af en toe of ze geen ziekteverschijnselen vertonen. Als er wat (witte) plekken op de huid van de vissen aanwezig zijn, gebruik dan vitaminerijk voer.
  • Vul de vijver bij met schoon leidingwater. Regenwater en grondwater zijn ongeschikt om vijvers bij te vullen. Meet na het vullen van de vijver de waterstand op, zo weet u namelijk precies welk volume uw vijver heeft.
  • Om de vijver helder te houden, is het belangrijk om af en toe het filter schoon te maken en constant voor voldoende zuurstofplanten te zorgen.

Terrasvijver

Gaat uw voorkeur toch niet uit naar een grote vijver en heeft u geen zin in veel onderhoud? Dan is de terrasvijver een simpel en probleemloos alternatief. U kunt een terrasvijver zelfs op het balkon plaatsen. Een terrasvijver bestaat vooral uit waterplanten. Een voordeel is dat u weinig last heeft van algen, ze krijgen namelijk niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. De oorzaak van het ontstaan van een alg hangt af van de volgende factoren: een gebrek aan watertemperatuur en zuurstofplanten, overschot aan voedingsstoffen, beschikbare watervolume, te grote visbezetting en soms een ondiepe vijver die vol in de zon ligt.

Terrasvijver

Offerte aanvragen

Als u professioneel een vijver wilt laten aanleggen, dan kunt u het beste meerdere offertes opvragen van verschillende hoveniers. De prijzen kunnen namelijk onderling tot wel 40% verschillen. Het is dus de moeite waard om de prijzen van verschillende hoveniers te vergelijken voor een mooie vijver in uw tuin.