Bomen snoeien

Zijn uw bomen toe aan een snoeibeurt? Sla uw bomen encyclopedie dan maar open. Iedere soort boom heeft namelijk een aparte gebruiksaanwijzing, eigenlijk net zoals wij mensen. Handige informatie over het snoeien en kappen van uw bomen leest u hier.

Kosten bomen snoeien of kappen

Wat kost het om uw boom te laten snoeien of kappen door een vakman? Het antwoord op deze vraag vindt u in het onderstaande kostenoverzicht. Het voordeel van het laten snoeien van uw boom is dat een tuinman precies weet wat uw boom nodig heeft om te ontpoppen tot een prachtig bloeiende boom. Wilt u in het vervolg zelf uw bomen snoeien? Kijk dan gerust mee en stel uw vragen. Vooral voor het kappen van een grote boom is het aan te raden dit door een vakman te laten doen. U wilt tenslotte niet dat de boom in het dak van uw buren valt.

Taak tuinman/hovenierGemiddelde prijs, incl. btw
Boom snoeien€ 35 - € 55 per uur
Boom kappen€ 400 - € 800 per boom

Of u in de hogere of lagere prijsklasse zit is afhankelijk van het formaat van uw boom en de bereikbaarheid. Wilt u weten wat het snoeien of kappen van uw boom/bomen exact gaat kosten? Vraag bij ons gratis tot wel 5 vrijblijvende prijsopgaves op van betrouwbare specialisten in uw regio. De voordelen?

 • specifieke prijsinformatie voor uw boom snoeien;
 • de offertes zijn gratis en u zit nergens aan vast;
 • met één aanvraag ontvangt u tot wel 5 prijsopgaves;
 • het vergelijken van offertes kan een besparing tot wel 40% opleveren;
 • stel een realistisch budget op.

Het vinden van de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding is zo heel eenvoudig en volledig zonder risico’s. U heeft na het zien van de offertes een goede uitgangspositie om de beste keuze voor uw bomenklus te maken.

Bomen snoeien

Waarom uw bomen snoeien?

Bomen groeien snel waardoor er steeds meer schaduw in uw tuin komt en de boom er vaak slordig uitziet. Dat we dit voorkomen door te snoeien, dat weten we. Maar snoeien heeft meer waardevolle functies:

 1. stimuleren bloei- en vruchtvorming;
 2. creëren van meer ruimte en licht in de boom waardoor de boom zich beter kan ontwikkelen;
 3. het verwijderen van zieke, zwakke of afgestorven takken;
 4. de boom begeleiden in een vorm te groeien die past bij uw tuin en die de wortels goed kunnen dragen;
 5. langere levensduur van de boom.

Bomen snoeien zorgt voor een gezonde en krachtige boom, mits het snoeien natuurlijk op de juiste wijze gebeurt. Snoeit u bijvoorbeeld een Esdoorn in de winter, dan kan de boom hevig gaan ‘bloeden’ met nadelige gevolgen voor de bloei. Zorg dat uw boom een prachtige frisgroene sieraad in uw tuin blijft en geen doorn in het oog.

Bomen snoeien: uitbesteden of zelf doen?

Veel mensen denken ‘een boom snoeien, dat doe ik wel eventjes wanneer het uitkomt’. Zij komen er al snel achter dat dit niet zo werkt. Bomen snoeien is seizoensgebonden en kennis van uw bomen is essentieel. Een goede informatiespeurtocht naar de behoeften van uw boom is geen overbodige luxe. Zo voorkomt u een zieke boom, kale plekken, dorre bladeren of een lelijke vorm die niet meer te herstellen is.

Heeft u liever een bloeiende boom in uw tuin waar u trots naar kijkt wanneer u van het zonnetje aan het genieten bent in uw tuin? Overweeg dan om u te laten informeren door een tuinman. De tuinman komt bij u langs om uw boom of bomen te bekijken, maakt een behandelplan en snoeit uw bomen. Kijk gerust mee en stel uw vragen zodat u in het vervolg zelf uw bomen kan snoeien. Denkt u na het zien van de snoeibeurt, niets voor mij? Spreek dan met de tuinman af om de bomen in uw tuin te onderhouden, dit kan in de frequentie die u prettig vindt. Zo weet u zeker dat u boom er altijd knap bijstaat.

Wist u dat:

 1. bomen ziek kunnen worden wanneer ze niet in de juiste maanden worden gesnoeid?
 2. bomen ook ziek kunnen worden wanneer ze tijdens het snoeien beschadigen door bijvoorbeeld het afbreken van takken?
 3. een heggenschaar kan wegspringen wanneer u deze schaar gebruikt voor te dikke takken?
 4. u de kant van de boom die het minst hard groeit juist meer moet snoeien dan de kant die hard groeit?
 5. ABC bomen flink kunnen ‘bloeden’ wanneer ze in de verkeerde maanden worden gesnoeid?

Is dit voor u geen nieuwe informatie, dan heeft u zich al goed in het onderwerp verdiept. Doe dit ook vooral voor specifiek uw boom en u kunt met het snoeien van start. Heeft u geen idee, en eigenlijk ook geen zin en tijd om dieper in het onderwerp te duiken? Besteedt de klus dan lekker uit aan een ervaren tuinman.

Moderne tuin met grote boom

Het seizoen om bomen te snoeien

De meeste bomen hebben 1 keer in het jaar een snoeibeurt nodig, enkele 2 keer. Het is dan ook niet veel werk om uw boom goed te onderhouden. U moet echter wel weten wat de beste periode is om uw boom te (laten) snoeien, iedere soort heeft namelijk de voorkeur voor een andere seizoen. Raadpleeg een specialist over wat de beste periode is om uw type boom te snoeien. Ook op internet is veel informatie te vinden, maar zorg wel dat het een betrouwbare bron is.

Een algemeen snoei advies: snoei uw bomen nooit wanneer het vriest of het heel nat of droog is. De wonden van de afgeknipte takken dichten dan niet goed waardoor schimmels vrij spel hebben.

Onderstaand vindt u een globaal overzicht van welke soorten bomen (let op: iedere soort heeft weer diverse varianten) in welk seizoen klaar zijn voor de snoei.

SeizoenSoorten bomen
Winter/voorjaarDe meeste fruitbomen
VoorjaarDe meeste hagen
Einde zomerABC-bomen; dit zijn bomen waarvan de Latijnse naam begint met een a, b, c zoals acer (esdoorn), betulus (berk) en carpinus (haagbeuk)
NajaarDe meeste hagen
De meeste steenvruchten bomen

Boom snoeien

Stappenplan boom snoeien

Is het snoeiseizoen voor uw boom aangebroken en steekt u graag zelf de armen uit de mouwen? Hier vindt u een stappenplan voor het snoeien van uw bomen. We gaan er vanuit dat u zich goed heeft ingelezen in de verzorging van uw boom. Vangt de snoeiklus aan, dan zijn dit de vervolgstappen:

1. Verzamel het juiste tuingereedschap

We beginnen met het verzamelen van het juiste tuingereedschap voor het snoeien van uw boom of bomen. Een heggenschaar voor de heg, een takkenschaar voor takken en een zaag voor dikke takken. Elektrisch apparatuur kan uiteraard ook worden ingezet. Zorg dat het gereedschap de spanning van het snoeiwerk aan kan om rondvliegend materiaal te voorkomen. Het is ook belangrijk dat het gereedschap altijd schoon en scherp is voor een gladde wond, die is minder vatbaar voor ziekte en rotting. Vergeet ook niet uw snoeigereedschap te desinfecteren na het snoeien van een zieke tak, u wilt tenslotte niet de schimmel verder verspreiden. Tot slot, denk om uw eigen veiligheid tijdens het snoeien:

 • draag goede werkhandschoenen;
 • draag een veiligheidsbril voor losvliegende splinters;
 • zorg voor een stevige ladder en zet die goed vast;
 • bedek uw huid, sommige bomen stoten stoffen af die jeuk en irritatie veroorzaken.

2. Vorm bepalen

Bepaal in welke vorm u uw boom wilt snoeien, welke delen meer aandacht verdienen en weet ook vooral hoe u dat doet. Een handig geheugensteuntje hierbij: snoeien doet groeien. Heeft uw boom bijvoorbeeld een minder ontwikkelde kant, dan zou het voor ons logisch zijn om de andere kant flink bij te snoeien. Echter, zoals we net al noemen, snoeien doet groeien. Het is daarom aan te raden de dichtbegroeide kant minder intensief te snoeien en de minder ontwikkelde kant juist wel. Denk ook nog eens na over het doel waarvoor u snoeit; stimuleren van vruchtengroei of juist de boom in een prachtig model snoeien.

Gezellige tuin

3. Het bomen snoeien

Gaat u met een snoeischaar in de weer, snoei dan maximaal 20% van de takken weg. Bladeren zorgen namelijk voor het voedsel van de boom. Knipt u veel takken met bladeren weg, dan neemt u ook een groot deel van het voedsel weg. De boom wilt dan zo snel mogelijk nieuwe bladeren aanmaken om het te compenseren. Veel voorkomende snoeiprojecten:

 • Takjes: Verwijder de takjes die de vorm van de boom verpesten of op te dichtbegroeide plekken met een takkenschaar op ongeveer 10 cm vanaf de stam. Snoei net boven een oog van de tak en zorg ervoor dat u de tak schuin afknipt zodat er geen water op blijft liggen. Splitst een tak op in 2 takken? Knip dan één van de takken weg die afwijkt van de gewenste vorm. Verwijder ook tegen elkaar schurende takken, zo voorkomt u schaafwonden waar schimmels zich maar al te graag in nestelen. Zorg dat u takken goed doorknipt, breekt een tak af dan creëert u namelijk ook een wond met dezelfde gevolgen. Zijn er al dorre of zieke takken? Verwijder die tot het gezonde hout.
 • Dikke tak: Een dikke tak kunt u verwijderen met een zaag. Zaag eerst een inkeping van 20 tot 30 cm aan de onderkant van de tak. Zo voorkomt u dat de tak afbreekt. Zaag daarna de tak van bovenaf er helemaal af, zo 5 tot 10 cm naast de inkeping. De stomp die overblijft zaagt u vervolgens tot zo dicht mogelijk bij de stam af.
 • Heg: U kunt aan de gang gaan met een heggenschaar, maar gaat het om een grote heg, dan levert een elektrische heggenschaar met een lang messenblad het beste resultaat op. Hier heeft u wel wat armspieren voor nodig. Pas op dat u niet te ver snoeit, doordat hagen een dichte begroeiing hebben zitten er vaak dorre takken binnen in omdat deze takken te weinig zonlicht krijgen. Die wilt u met een goede snoeibeurt niet zichtbaar maken.

4. Geef uw boom wat liefde

U heeft zojuist behoorlijk wat van de voedselvoorraad van de boom afgenomen, een beetje extra boomverzorging is daarom wel op zijn plaats. Zorg voor extra voeding bij de wortels door bemesting.

Boom snoeien prijs

Bomen kappen?

Is uw boom een doorn in het oog geworden en wilt u uw boom niet snoeien maar juist kappen? Ga dan eerst bij uw gemeente na of dit mag. U heeft voor het kappen van bomen namelijk een omgevingsvergunning nodig, voorheen een kapvergunning genoemd. Ook wanneer u grote takken gaat verwijderen van uw boom kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. De meeste gemeente verstrekken een vergunning als de boom:

 • een gevaar vormt voor de omgeving
 • voor veel schaduw zorgt of het zicht belemmert
 • ziek is of in zeer slechte staat
 • kabels, leidingen, riolering of bestrating beschadigt
 • te dicht op een andere boom staat
 • te dicht op een erfgrens staat

Via het omgevingsloket kunt u de regels omtrent het kappen van bomen in uw gemeente opzoeken. Bij het gemeentehuis langsgaan is natuurlijk ook altijd een goede optie.

Bomen kappen

Heeft u de omgevingsvergunning in handen dan kan het kappen van uw boom beginnen. Het is aan te raden om het laten kappen van een boom over te laten aan een specialist. Voor het verwijderen van een boom tot 6 meter vraagt de specialist een prijs van rond de € 400. Is de boom hoger dan 8 meter? Dan loopt de prijs al snel op tot rond de € 800. Er blijft na het kappen een boomstronk over, om deze te verwijderen wordt vaak een prijs van rond de € 70 in rekening gebracht. Bijkomende kosten kunnen zijn het huren van een hoogwerker maar er zijn ook specialisten die de klus klimmend doen. Vaak zijn zij goedkoper.

Goedkope tuinman gezocht!

Wilt u uw boom of bomen laten snoeien of kappen door een professional? Heel verstandig. Nog verstandiger is om dit voor de beste prijs te laten doen. Dat is heel eenvoudig. Vraag bij ons gratis en geheel vrijblijvend offertes op. Binnen 2 werkdagen sturen tot wel 5 tuinmannen in uw regio u vrijblijvend een offerte op. U heeft nu waardevolle prijsinformatie in handen en gaat snel zien dat de prijzen erg uiteenlopen. Dit is dan ook de reden waarom u tot wel 5 offertes ontvangt. Zo weet u dat u niet te veel betaalt en geniet u straks van prachtige fleurige bomen in uw tuin. Waarborg bovendien altijd de kwaliteit door te kijken naar het Tuinkeur keurmerk, zo weet u zeker dat u goed zit.