Boomverzorging

Bomen zijn een sieraad voor uw tuin, geven verse zuurstof, creëren een heerlijke schaduwplek en bieden privacy. Kortom, onmisbaar. Maar om uw bomen een echte aanwinst van uw tuin te laten zijn, is het wel belangrijk om uw bomen goed te verzorgen. Hoe u dat doet? Dat leest u hier.

Kosten boomverzorging

Geeft het u ieder jaar weer een goed gevoel wanneer u de groene blaadjes aan de bomen ziet verschijnen? Het maakt de wereld een stukje mooier. Om dit effect ook in uw eigen tuin te creëren is het essentieel tijdens het tuinonderhoud uw bomen goed te verzorgen. Heeft u groene vingers? Maak dan gebruik van de boomverzorging handvatten in dit artikel. Juist helemaal geen groene vingers? Gelukkig bestaat het beroep tuinman. De tuinman helpt uw bomen weer de prachtige kleurrijke bloei in. In onderstaand kostenoverzicht ziet u wat het inhuren van een tuinman kost.

BenodigdhedenGemiddelde prijs, incl. btw
Tuinman€ 35 - € 45 per uur

Tip: Wilt u een tuinman inhuren, zorg dat u niet te veel betaalt maar wel de beste kwaliteit krijgt. Zoals in alle markten is ook in de wereld der tuinmannen de concurrentie hoog, wat een prijsverschil tot wel 40% kan opleveren. Dit prijsverschil spoort u eenvoudig op door offertes met elkaar te vergelijken. Wij bieden u gratis en vrijblijvend de mogelijkheid om met één aanvraag tot wel 5 offertes van betrouwbare tuinmannen in uw regio aan te vragen. U vult de opdrachtomschrijving in en de tuinmannen doen u binnen 2 werkdagen een prijsvoorstel. Bekijk de prijzen op uw gemak, vergelijk ze met elkaar en beslis of de tuinman die past binnen uw budget erbij zit.

Boomverzorging tuin

Boomverzorging in de eerste jaren

Wanneer u een jonge boom gaat planten in uw tuin is de boomverzorging in de eerste jaren bepalend voor hoe de boom zich gaat vormen. Deze jonge boom heeft vaak nog geen bladeren en weinig wortels. Zelf voedsel verzamelen om te groeien is daardoor erg lastig. Zeker omdat we bomen in een minder vruchtbare grond plaatsen dan bijvoorbeeld in het bos. Hoe u uw boom de eerste jaren door helpt? Door bewatering en bemesting.

Bewatering

Bij te weinig water kan uw boom uitdrogen, te veel water kan er juist voor zorgen dat de wortels gaan rotten. De vraag hoeveel water uw boom nodig heeft kunnen wij helaas niet voor u beantwoorden, dit is namelijk afhankelijk van vele factoren. Allereerst verschilt het per soort boom en de grond waarin de boom gepoot is, maar er is meer. Uw boom heeft bijvoorbeeld meer water nodig wanneer:

 • de boom groter wordt
 • de boom in bloei staat
 • de temperatuur hoog is
 • de boom en/of de grond veel zon vangt
 • de boom hoger in de tuin staan
 • er gras, planten of andere bomen in de buurt staan die water opeisen
 • de boom omringt is door bestrating
 • de boom veel wind vangt

Boomverzorging

Water verdampt via het blad van uw boom, dit moet gecompenseerd worden met water vanuit de wortels. Vooral in de bloeiperiode hebben bomen dus meer water nodig, een jonge boom zonder bladeren of een boom waarvan de bladeren zijn uitgevallen juist minder. Of uw boom behoefte heeft aan extra water controleert u door een gat naast de boom te graven van 15 cm. Is de aarde onderin droog, dan is uw boom toe aan extra vocht. Hoeveel water is afhankelijk van het soort boom en de grootte. Speur op internet rond naar boomverzorging informatie over uw boom of raadpleeg een tuinman over hoeveel water uw boom in welke fase van zijn leven nodig heeft.

Bemesten

Misschien denkt u ‘waarom zoveel verzorging, in het bos doen bomen het toch ook goed?’. Klopt, maar daar krijgen bomen regelmatig bemesting door gecomposteerd blad, bloesem- en vruchtresten. Wij verwijderen gevallen bladeren en vruchten het liefst zo snel mogelijk, we genieten namelijk meer van een strakke tuin. Kortom, daar gaat de extra voeding van uw boom. Help de boom een handje door de grond te bemesten.

 • Compost: Bestaat uit plantaardige resten, eigenlijk wat een boom in de natuurlijke omgeving ook heeft. Compost bevordert het bodemleven en de structuur van de grond. U kunt compost ook zelf maken van oude groente en vruchten.
 • Organische mest: Bestaat uit plantaardige en dierlijke grondstoffen. Ook organische mest zorgt voor een rijk bodemleven.
 • Beendermeel/bloedmeel of hoornmeel: Deze meststoffen bevatten veel stikstof wat bladeren nodig hebben om te groeien. Wanneer uw boom kleine gele bladeren heeft dan is de kans groot dat uw boom behoefte heeft aan stikstof.
 • Kalk: Deze meststof bestaat zoals de naam het al zegt uit kalk. Zit er veel zuur in de grond rondom te boom, dan helpt bemesting met kalk. Of de grond veel zuur houdt kunt u controleren met een testsetje, verkrijgbaar in een tuincentrum.
 • Kunstmest: Over het algemeen wordt bemesting met kunstmest afgeraden. Bij overbemesting kan kunstmest namelijk schade toebrengen aan het milieu en dus ook aan uw boom. De voorkeur geniet één van de bovenstaande opties.

Boom bemesten

Nu is het per boom en grondsoort (zand heeft meer bemesting nodig dan leem- of kleigrond) verschillend welke mestsoort het beste aanslaat. Om het ons iets gemakkelijker te maken is er daarom ook mest te krijgen voor specifiek een boomsoort. Hier betaalt u wel iets meer voor, maar dan weet u wel dat u goed zit. Twijfels of wilt u gebruik maken van een goedkopere mestsoort? Raadpleeg een tuinman voor advies. Een tuinman kan u ook eenmalig helpen en een plan voor uw boomverzorging op te stellen, zodat u in het vervolg zelf uw boomverzorging kan doen.

De meeste bomen worden in het voorjaar bemest. Hebben de bladeren in de zomer veel te lijden gehad onder insecten? Dan kan het goed zijn om in de herfst de boom extra te bemesten. Voedselgebrek bij bomen herkent u door kleine of verkleurde bladeren en wanneer de bladval vroeg begint. Het jaarlijks bemesten van uw boom is een terugkerende activiteit van de boomverzorging voor de gehele levensduur, u krijgt er een gezondere en sterke boom voor terug die prachtig bloeit en minder vatbaar is voor ziektes.

Boomverzorging: snoeien

Ja, snoeien is ook zeker een belangrijk onderdeel van de boomverzorging. U snoeit niet alleen om wildgroei tegen te gaan, maar ook voor de gezondheid van uw boom. In de eerste jaren snoeit u een boom vooral om de vorm te bepalen. Dit is terugkerend maar wanneer uw boom zich flink heeft ontwikkeld zijn er meer redenen om takken te verwijderen. De boom krijgt hierdoor meer lichtinval, wonden van tegen elkaar schurende takken worden voorkomen, de wortels blijven in staat de boom te dragen en uiteraard wordt de bloei gestimuleerd. Zorgvuldig snoeien is erg belangrijk, beschadigt u de boom dan nestelen schimmels zich namelijk maar al te graag in de wonden en dat kan nare ziektes veroorzaken. Uitgebreide informatie over het snoeien van uw bomen vindt u op de bomen snoeien pagina.

Een zieke boom

Een goede boomverzorging zorgt ervoor dat uw boom minder vatbaar is voor ziektes, we bieden de boom de kans zich te ontwikkelen tot een krachtige boom. Beschadigen of ondervoeden we de boom, dan krijgen schimmels en insecten vrij spel wat in het ergste geval het overlijden van de boom tot gevolg kan hebben. Boomverzorging, zoals het omschreven staat in dit artikel, is een belangrijke preventiemaatregel die u kunt nemen.

Of een boom ziek is, is vaak lastig te herkennen maar er zijn wel symptomen:

 • Zwammen: Groeien er zwammen tegen uw boom, dan kan dit een teken van houtrot zijn. De meeste zwamsoorten leven niet op gezonde bomen en breken langzaamaan de boom af. Hier is helaas weinig aan te doen, de boom kan echter wel nog een aantal jaar, onder toezicht, vooruit.
 • Zwarte smurrie en dorre bladeren: Ziet u zwarte smurrie tussen de schors van uw boom zitten en/of hangen er in de bloei dorre bladeren aan uw boom die zelfs tot de winter blijven hangen? Dan heeft uw boom te maken met een bacterie die bladverwelkingziekte veroorzaakt. Ook in dit geval is de boom vaak niet meer te redden en wordt er aangeraden de boom te laten verwijderen omdat deze ziekte verspreidt wordt door sporen in de lucht.
 • Gespikkelde gekrulde bladeren: Krullen de bladeren, zitten er zwarte vlekjes op en vallen de bladeren al vroegtijdig uit? Dan kan dit duiden op de bladvlekkenziekte. Een boom is in staat zich hiervan te herstellen. Ruim wel de gevallen bladeren op.
 • Veel insecten: Leven er veel insecten in en rondom uw boom? Dit is vaak geen goed teken. Denk hierbij vooral aan rupsen, kevers, motten en luizen. Deze insecten komen vaak binnen via een beschadiging aan de boom waarna u afwijkingen gaat zien op bladeren en gaten in de boom. Bomen gaan over het algemeen niet dood van insecten, maar u kunt wel een ongediertebestrijdingsmiddel inzetten.

Uiteraard zijn er nog veel meer ziektes. Vermoedt u dat uw boom ziek is, raadpleeg dan vooral een expert. Die kan bepalen of een goede verzorging voldoende is voor de boom om te herstellen, of dat u andere acties moet ondernemen.

Uw boom verplanten?

Heeft u een prachtige boom in uw tuin maar zou u de boom graag op een andere plek willen? Dan kunt u uw boom uiteraard verplanten. De beste tijd om dit te doen is vanaf oktober tot april, wel afhankelijk van het weer. Verplanting in het najaar levert het minste risico op, deze bomen groeien het beste in het jaar na het verplanten. Wanneer u een boom verplant, houdt er dan rekening mee dat de boom een wortels verliest. Voer de boomverzorging na verplanting uit zoals omschreven in dit artikel, uw boom heeft behoefte aan extra liefde om de voorraad voedsel weer aan te vullen.

Wanneer boom bemesten

Betaalbare tuinman gezocht!

Heeft u besloten dat u een tuinman wilt inhuren voor het verzorgen van uw boom of tuin? Bij de zoektocht naar een geschikte specialist zult u merken dat er ontzettend veel tuinmannen zijn. Zij doen echter vrijwel allemaal hetzelfde werk alleen tegen een ander tarief. Het kan daarom best een lastige klus zijn om de tuinman met de voordeligste prijs te vinden. We raden u aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. U ontvangt binnen 2 werkdagen tot wel 5 prijsvoorstellen van verschillende tuinmannen. Deze prijsopgaves legt u vervolgens naast elkaar zodat u de tuinman met de beste prijs-kwaliteitverhouding kiest. Door het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen op uw klus, zo betaalt u nooit te veel. U vergelijkt de kwaliteit eenvoudig door te kijken naar keurmerken van bijvoorbeeld Groenkeur en Tuinkeur.