Onderhoudsvrije tuin

We willen allemaal wel genieten van een mooie verzorgde tuin. Tussen alle bloemen en planten komt u helemaal tot rust. Toch vraagt een gemiddelde tuin om veel onderhoud. Planten moeten gesnoeid worden, onkruid moet worden weggehaald, meubels moeten worden onderhouden en de tuin moet ook genoeg water krijgen. Daarom kiezen sommige mensen liever voor een speciale onderhoudsvrije tuin. Zo geniet u van alle voordelen van een tuin, maar dan zonder al het bijkomende werk.

Wat kost een onderhoudsvrije tuin?

Over het algemeen is een onderhoudsvrije tuin voordeliger dan een normale tuin. Dat komt doordat er geen planten hoeven worden geplant en omdat u geen kosten hebt aan verder tuinonderhoud. De kosten voor een onderhoudsvrije tuin lopen flink uiteen. De prijs is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid nep planten, het werk voor de stratenmaker, schuttingen en andere decoraties. Ook de gebruikte materialen beïnvloeden de prijs van uw tuin. Over het algemeen kunt u de volgende kosten rekenen voor uw onderhoudsvrije tuin:

OnderdeelGemiddelde kosten
(inclusief btw)
Kunstplanten€20 - €400 per plant
Bestrating€50 - €150 per m2
Schutting€60 - €200 per meter
Verlichting€80 - €100 per m2
Tuinontwerp€360 - €900 per ontwerp

Wat is de prijs van uw onderhoudsvrije tuin?

Bent u benieuwd naar de exacte prijs van uw onderhoudsvrije tuin? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kom achter de kosten van uw onderhoudsvrije tuin. Door verschillende offertes te vergelijken, bespaart u eenvoudig op de kosten van dit project.

Wat is een onderhoudsvrije tuin?

De naam zegt het natuurlijk al: bij een onderhoudsvrije tuin worden er materialen gebruikt waar u weinig werk aan heeft. Zo is een groot grasveld te vervangen door stijlvolle bestrating en kiest u voor meubilair dat makkelijk u makkelijk schoonmaakt. Materialen zoals hout worden juist weer vermeden, aangezien deze veel onderhoud vragen. Dan zijn er natuurlijk ook nog kunstplanten. Deze hoeven geen water te krijgen, niet gesnoeid te worden en verliezen geen bladeren. Door slim om te gaan met materialen creëert de hovenier een tuin die er altijd mooi uitziet, terwijl u er helemaal niets voor hoeft te doen. Alles in een onderhoudsvrije tuin draait daarom om uw gemak, maar de tuin ziet er uiteraard ook ontzettend sfeervol uit.

Wat zijn de mogelijkheden met een onderhoudsvrije tuin?

Er is natuurlijk niets zo persoonlijk als de manier waarop u uw woning en tuin inricht. Gelukkig kunt u nog steeds alle kanten op wanneer u voor een onderhoudsvrije tuin kiest. Voor vrijwel alle onderdelen in een tuin zijn er alternatieven die gemakkelijk te onderhouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gazon dat u vervangt door kwalitatief kunstgras. Ook voor houten schuttingen geldt dat er speciale houtsoorten zijn waarbij groene aanslag en andere verkleuringen veel minder vaak voorkomen. Er zijn ook voldoende alternatieven voor uw meubilair: klassieke houten stoelen en tafels kunt u vervangen door metalen of stenen exemplaren. Een houten vlonder kunt u bovendien nabootsen door een terras aan te leggen met grote tegels.

Hoe legt de hovenier een onderhoudsvrije tuin aan?

Iedere onderhoudsvrije tuin is natuurlijk anders. Normaal gesproken gaat de hovenier met u in overleg om een ontwerp te maken wat helemaal bij u past. Hierbij bespreekt u de bestrating, maar kunt u ook aangeven of u planten in de tuin wilt. Doordat nep planten niet in de grond geplaatst hoeven te worden, is het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin meestal een relatief snelle klus. Het is vooral de bestrating die veel tijd kost, net als het installeren van ingebouwde verlichting. Wanneer u toch graag echte planten in de tuin wilt hebben, kies dan voor het plaatsen van borders. Deze borders vut de hovenier vervolgens tot de rand toe geplant met makkelijk te onderhouden planten of gevuld met boomschors of grind. Een worteldoek onder de grond zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien.

Wat zijn de voordelen van een onderhoudsvrije tuin?

Een van de grootste voordelen van een onderhoudsvrije tuin is dat deze tuinen er altijd mooi uitzien. Er is geen grond die u hoeft te schoffelen en ook onkruid heeft vrijwel geen kans om in de tuin te groeien. Daarnaast hoeft u zich in de zomer geen zorgen te maken of uw planten genoeg water hebben, want kunstplanten en kunstgras zien er altijd prachtig groen uit. Veel mensen met een onderhoudsvrije tuin ervaren daarom dat ze vooral veel van de tuin kunnen genieten, zonder uren aan de slag te hoeven met tuingereedschap. Een bijkomend voordeel van een tuin met bestrating of kunstgras is dat kinderen vrijuit kunnen spelen. Er is namelijk voldoende ruimte voor allerlei verschillende soorten speelgoed, maar ook voor een luxe jacuzzi.

Wat zijn de nadelen van een onderhoudsvrije tuin?

Wanneer u kiest voor een onderhoudsvrije tuin met veel bestrating, zult u merken dat regenwater minder makkelijk afgevoerd wordt. Water loopt namelijk eenvoudiger weg in gras en grond, terwijl tegels veel water vasthouden. Het is daarom belangrijk om een ervaren hoveniersbedrijf in te schakelen die weet hoe tegels gelegd kunnen worden zodat ze het regenwater goed afvoeren. Anderen vinden een onderhoudsvrije tuin vaak een wat kille uitstraling hebben, vooral door het ontbreken van bomen en planten. Dit is echter een kwestie van smaak. Bovendien zijn er tegenwoordig genoeg kwalitatieve kunstplanten verkrijgbaar die dezelfde sfeervolle uitstraling hebben als echte exemplaren.

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Als u kiest voor een onderhoudsvrije tuin, zijn er een aantal handige tips.

  • Bij een onderhoudsvrije tuin is het vooral belangrijk om te letten op de materialen die gebruikt worden. Gaat u een schutting of tegels voor de tuin uitzoeken? Vraag dan na welke specifieke hout- en steensoorten bestand zijn tegen verkleuringen en groene aanslag. Deze aanslag is namelijk lastig te verwijderen en zorgt ervoor dat u meer werk heeft aan uw tuin.
  • Het is altijd verstandig om verlichting te laten installeren in de tuin. Lampen en spots geven de tuin namelijk een natuurlijke warmte die vaak ontbreekt bij een strakke en moderne onderhoudsvrije tuin. Zoek dan uiteraard wel verlichting uit waarbij de u de lampen snel en gemakkelijk kunt verwisselen.

Besparen op uw onderhoudsvrije tuin

Een nieuwe tuin is natuurlijk ontzettend leuk, maar de kosten kunnen ook flink oplopen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop u kunt besparen. Zoals u heeft kunnen zien, kunnen de kosten van kunstplanten ontzettend uiteenlopen, afhankelijk van de keuzes die u maakt. Daarom is dit een van de grootste kostenpost waarop u kunt besparen. Kies bijvoorbeeld een paar grote kunstplanten uit die veel sfeer aan de tuin geven of ga voor een aantal kleinere goedkopere exemplaren. Maak daarnaast gebruik van tuinbedden met grind of een andere mooie bodembedekker. Dit maakt de tuin wat levendiger en doorbreekt de strakke look van bestrating, maar is tegelijkertijd relatief goedkoop.

Wilt u graag een onderhoudsvrije tuin?

Wanneer u graag een onderhoudsvrije tuin wilt laten aanleggen, moet u wel op zoek naar een ervaren hovenier. Er zijn talloze geschikte hoveniers te vinden die weten wat er voor nodig is om een mooie onderhoudsvrije tuin aan te leggen. Toch wilt u zeker weten dat u de beste keuze maakt. Bij Homedeal vraagt u geheel gratis vrijblijvende offertes aanvragen voor meerdere hoveniersbedrijven in uw regio. Zo kunt u alle prijzen eenvoudig vergelijken en een goede keuze maken die ook nog eens voordelig is. Vraag dus vooral een offerte aan en wie weet geniet u binnenkort van uw stijlvolle onderhoudsvrije tuin.