Tuintegels

Net zoals de vloer in uw woonkamer een grote bijdrage levert aan de sfeer in huis, doen tuintegels dat in uw tuin. Het is daarom belangrijk om goed over uw tuintegels na te denken voordat u ze gaat kopen en leggen. De soorten tuintegels, kosten en hoe u goedkope tuintegels op de kop tikt leest u hier.

Tuintegels kopen, wat zijn de kosten?

Gaat u tuintegels kopen, dan heeft u de keuze uit diverse formaten, kleuren en materialen en vergeet niet dat u deze materialen ook met elkaar kunt combineren. Beton en hout zien we bijvoorbeeld steeds vaker samen in de tuin verschijnen. Om u een handvat te bieden, ziet u in onderstaand kostenoverzicht wat het kopen van tuintegels u ongeveer gaat kosten en welke kosten erbij komen voor het laten leggen van de tuintegels.

TuintegelsGemiddelde prijs per m2, incl. btw
Betonnen tuintegels€ 15 - € 35
Gebakken tuintegels€ 25 - € 45
Natuursteen tuintegels€ 30 - € 65
Houten tuintegels€ 20 - € 65
Overige
Stratenmaker met gereedschap€ 10 - € 20 per m2
€ 30 - € 40 per uur
Ophoog- en voegzand€ 50 - € 70 per big bag 1 m3 (goed voor 20 m2)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per meter
Grind€ 6 - € 10
Grindplaten€ 12 - € 16

Prijsvoorbeeld: Laat u een oppervlak van 20 m2 voorzien van natuurstenen tuintegels, dan bent u voor de totale klus, inclusief stratenmaker, rond de € 1.200 kwijt.

Dit is uiteraard een gemiddelde, maar het geven van een specifieke prijs voor uw klus is zeker niet onmogelijk. Wilt u weten wat het kost om de tuintegels van uw keuze door een ervaren stratenmaker te laten leggen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op. Met één aanvraag krijgt u binnen 2 werkdagen tot wel 5 offertes in huis. Vergelijk de prijsopgaven op uw gemak en kijk of het laten leggen van uw tuintegels past in uw budget, zonder ergens aan vast te zitten.

Tip: Doordat u de prijsopgaven ziet van meerdere stratenmakers, ziet u ook hoeveel u kunt besparen. In de praktijk blijkt namelijk dat het prijsverschil tussen stratenmakers op kan lopen tot wel 40%. Laat u uw tuintegels professioneel aanleggen dan doet u dat wel voor de beste prijs. U garandeert bovendien de kwaliteit door te kijken naar keurmerken, zoals van Branchevereniging VHG en Tuinkeur.

Moderne tuintegels van natuursteen

Belangrijke vraag: wat wordt de stijl van uw tuin?

Een belangrijke vraag die u uzelf moet stellen voordat u daadwerkelijk uw tuintegels gaat kopen is: wat wordt de stijl van uw tuin? Net als in uw woning is het ook ook belangrijk om voor uw tuin een stijl te kiezen. Bent u consequent met de materialen in de tuin, dan creëert u een harmonieuze tuin waar u niet snel op uitgekeken raakt. Kiest u geen stijl, dan wordt het vaak gauw een manusje van alles wat op den duur gaat tegenstaan. Om u een voorbeeld te geven van tuintegels in een stijl:

 • Romantische tuin: klinkers in rood/bruine kleuren
 • Moderne tuin: grote betonnen of natuurstenen tegels in grijstinten
 • Mediterraanse tuin: Portugese tegels met een mooi motief naar keuze in zonnige kleuren

In woonmagazines en woonblogs vindt u genoeg inspiratie om te kijken welke tuinstijl bij u in de smaak valt. Een hovenier kan u vervolgens helpen al uw ideeën te bundelen tot een prachtig tuinontwerp. Voor het opstellen van een tuinontwerp vraagt een hovenier een bedrag van rond de € 300, afhankelijk van de grootte van uw tuin.

Soorten tuintegels

De keuze is reuze als u op zoek gaat naar tuintegels: materialen, afmetingen, vormen, kleuren, goedkoop/duur. Kortom, u kunt alle kanten op. Gemiddeld wordt voor tuintegels een dikte aangehouden van 3 tot 5 cm, uw tuintegel is dan stevig genoeg om lekker op te leven. Onderstaand vindt u meer informatie over de soorten tuintegels die u in het kostenoverzicht heeft zien staan.

Tuintegels: Betontegels

Betontegels

U bent op zoek naar: goedkoop, stevig, strak. Betontegels zijn dan de meest geschikte optie voor u. Beton is een hard materiaal waardoor de tuintegels zeer lang meegaan. Omdat er genoeg voorraad is om betonnen tuintegels te maken is het een goedkoop materiaal om mee te werken. Een puntje van aandacht bij betonnen tuintegels is dat ze op termijn wel gaan verkleuren. Hier zijn wel middeltjes voor op de markt maar er zijn ook milieuvriendelijke manieren zoals het gebruik van azijn of zand om de schuren.

Gebakken tuintegels

U bent op zoek naar: kleine tuintegels, nostalgie, veel mogelijkheden met legmotieven. Aan deze criteria voldoen gebakken tuintegels als geen ander. Een bekende soort is klinkers. Al jarenlang worden ze toegepast, zelfs in de wegenbouw. Tegen een stootje kunnen ze dus wel en juist als ze een beetje beschadigd raken krijgen ze nog meer de nostalgische uitstraling. Door het kleinere formaat zijn er tal van legmotieven mogelijk.

Gebakken tuintegels

Natuursteen tuintegels

U bent op zoek naar: luxe, duurzaamheid, grote tuintegels. In dit plaatje past natuursteen helemaal thuis. Gaat u natuurstenen tuintegels kopen, dan zit u wel in de hogere prijsklasse voor tuintegels maar daar krijgt u wel kwaliteit en een luxe uitstraling voor terug. Gewonnen uit de aarde is natuursteen als geen ander geschikt om als tuintegel te dienen. Natuurstenen tuintegels waarvan alle soorten geschikt zijn om in te tuin te laten leggen zijn: graniet, gneis en kwartsiet. Natuurstenen tuintegels waar niet alle varianten van geschikt zijn in ons Hollandse klimaat zijn: marmer, zandsteen, leisteen en kalksteen. Vraag dan de specialist om advies. Natuursteen is verkrijgbaar van kleine tot grote tegels, vooral de grote variant is populair.

Houten tuintegels

U bent op zoek naar: iets anders dan tuintegels. Dat kan natuurlijk ook. Een goed alternatief voor tegels is hout. Hout is steeds meer markt aan het winnen in de Hollandse tuinen. Dit komt omdat we een sfeervolle tuin steeds belangrijk vinden en doordat hardhout een uitstekend materiaal is om in de tuin te verwerken. Vooral een combinatie van hout en tegels is populair: een terras van hout en de wandelpaden van tuintegels.

Bewerkte tuintegels

Tuintegels zijn ook verkrijgbaar met bewerkingen. De 3 meest voorkomende afwerkingsvormen zijn:

 • Trommelen: Kiest u voor getrommelde tuintegels dan hebben de tuintegels een nostalgische uitstraling. Houdt u niet van perfectie dan is dit een goede bewerking voor uw toekomstige tuintegels.
 • Zandstralen: Wilt u tuintegels met een ruw oppervlak, ook erg handig tegen de gladheid wanneer het regent, ga dan op zoek naar tuintegels met de zandstralen bewerking.
 • Polijsten: Wilt u juist glanzende tuintegels in uw tuin? Dan zijn gepolijste tuintegels geschikt.

Tuintegels laten leggen

5 aandachtspunten bij het leggen van tuintegels

Wilt u weten waar een hovenier allemaal rekening mee houdt wanneer hij tuintegels gaat leggen? Met de onderstaande 5 punten van aandacht weet u meer over het laten leggen van uw tuintegels.

 1. Houd rekening met het lichaam: Tuintegels leggen is een arbeidsintensief klusje. Uw hovenier zit in een houding die die doorweegt in de knieën, rug, nek en armen. De vakman probeert, waar kan, zijn lichaam niet te veel belast door gebruik te maken van kniebeschermers maar ook door het op de juiste manier tillen van de tuintegels.
 2. Houd rekening met afschot: Uw hovenier dient rekening te houden met afschot? Dit wil zeggen dat het terras, zonder dat het storend is, moet aflopen om regenwater goed af te voeren. Per meter daalt het terras ongemerkt 1 cm. Hierdoor voorkomt u vroegtijdige verzakking en verkleuring van uw tuintegels.
 3. Houd rekening met dat tuintegels werken: Voldoende voegbreedte is nodig omdat tuintegels werken. Werken? Door temperatuurverschillen zetten tuintegels uit en ze krimpen. Om te voorkomen dat na het leggen van de tuintegels het geheel binnen no-time schots en scheef ligt is het noodzakelijk om ruimte, ongeveer 3 mm, tussen de tuintegels in te houden. Uiteraard mag dit wel worden opgevuld met voegzand.
 4. Houd rekening met een stevige ondergrond: Op tuintegels wordt veel gelopen, komt gewicht van uw tuinset en nog meer gewicht wanneer u de tuinset gebruikt voor een lekkere maaltijd in de tuin. U wilt dan niet dat enkele tuintegels verzakken omdat daar meer gewicht op staat. De hovenier zorgt er daarom voor dat hij de tuintegels in een stevige ondergrond legt en kiest voor een stevig legmotief.
 5. Houd rekening met legmotieven: Er zijn ontzettend veel legmotieven die stevigheid bieden en een sierelement vormen voor uw bestrating. Veel toegepaste legmotieven zijn blok-, halfsteen-, elleboog-, visgraat-, keper- en wildverband. Op de bestratingsverbanden pagina vindt u meer informatie over deze legmotieven.Mix van tuintegels

 

4 tips voor goedkope tuintegels

Wilt u goedkope tuintegels laten leggen en bent u benieuwd waar u die vindt? Met deze 4 tips speurt u goedkope tuintegels snel op:

 1. Restpartijen: Stratenmakers en hoveniers maar ook tegelleveranciers bieden regelmatig restpartijen aan die bijvoorbeeld in een showtuin hebben gelegen. Dit zijn vaak kwalitatief goede tuintegels, maar dan een stuk goedkoper.
 2. Online aanbieders: Via Marktplaats of Gratisoptehalen is de kans groot dat u goedkope tuintegels op de kop tikt. In sommige gevallen zijn de tuintegels zelfs gratis. Speur daarom het internet af naar wat er wordt aangeboden. Vraag daarna of uw hovenier deze wil laten leggen.
 3. Op zoek naar aanbiedingen: Blader folders door van bouwmarkten om te kijken wat er in de aanbieding is. Zo laat u kwalitatieve tuintegels een stuk goedkoper leggen.
 4. Combineer tuintegels: Betontegels zijn de goedkoopste tuintegels maar u moet er wel van houden om een tuin vol grijsbeton te hebben. Gelukkig zijn tuintegels ook zeer geschikt om met elkaar te combineren zodat u niet alleen dure tuintegels hoeft te kopen. Ook grind is een goedkope optie (€6 – € 10 per m2) en staat erg sfeervol. Laat tuintegels leggen als looppad en terras, die moeten tenslotte stevig zijn, en gebruik voor de rest van uw tuin grind. Zo bespaart u op uw tuintegels, terwijl dat aan uw tuin niet af te zien is.

Goedkoop tuintegels laten leggen

Er is veel concurrentie in de wereld der stratenmakers waardoor de prijzen behoorlijk uiteenlopen. In de praktijk blijkt dat dit verschil zelfs kan oplopen tot wel 40%, terwijl het werk vrijwel hetzelfde is. Wilt u niet op uw knieën dagen zwoegen in de aarde maar ook niet te veel geld kwijt zijn voor de klus? Vraag hier gratis en volledig vrijblijvend offertes op van tot wel 5 stratenmakers in uw omgeving. Met één aanvraag heeft u binnen 2 werkdagen de prijsopgaven in huis en bent u in staat om de stratenmaker met de beste prijs ertussenuit te pikken. Ziet u toch van de klus af? Dat is geen probleem, de offertes zijn namelijk helemaal vrijblijvend. Gaat de klus wel van start, dan wordt het genieten van uw straks prachtige bestrating alleen nog maar beter, u heeft de klus tenslotte laten uitvoeren voor de beste prijs.