Klinkers

Klinkers bieden de mogelijkheid om met uitgebreide legpatronen leuke accenten te leggen. Lees hier meer over verschillende soorten klinkers en de gemiddelde prijzen.

Prijzen klinkers

Klinkers zijn te verkrijgen tussen de € 8 en € 19 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van uw keuze voor een materiaalsoort. Betonklinkers zijn namelijk goedkoper dan natuursteen klinkers. Wij adviseren om offertes op te vragen en ze met elkaar te vergelijken. De prijzen kunnen namelijk tot 40% van elkaar verschillen.

Soorten klinkers

Bij tuinbestrating kunt u ervoor kiezen om tuintegels en klinkers met elkaar te combineren. Een idee is om het terras bijvoorbeeld te betegelen en een pad te leggen met klinkers. Klinkers voor tuinbestrating zijn in verschillende soorten verkrijgbaar:

 • Betonklinkers
 • Kleiklinkers
 • Kasseien
 • Natuursteen klinkers

Gebakken klinkers

Betonklinkers

Betonklinkers worden ook wel betonstraatstenen genoemd en zijn in verschillende varianten te vinden. Een voordeel van betonklinkers is dat ze zeer duurzaam zijn, daarnaast zijn ze relatief goedkoop. Een nadeel is dat ze na verloop van de tijd hun kleur verliezen.

Kleiklinkers

Kleiklinkers worden ook wel keramische klinkers genoemd en hebben een hoop voordelen. Ze zijn in tegenstelling tot betonklinkers volledige natuurproducten. Daarnaast zijn kleiklinkers duurzaam, kleurvast en goedkoop.

Kasseien

Deze soort klinkers zijn meestal vrij groot, en kenmerken zich door een tijdloze uitstraling. Een groot voordeel van deze soort klinkers is de lange levenduur. Kasseien zullen nooit verslijten en worden door de jaren heen alleen maar mooier. Een goede investering dus in een mooie, tijdloze uitstraling voor uw tuin.

Natuursteen klinkers

Natuursteen kenmerkt zich als een duurzaam en milieuvriendelijk product. Natuursteen klinkers hebben een sfeervolle uitstraling en worden vaak gebruikt als aanvulling op natuursteen tuintegels.

Het leggen van klinkers

Er zijn veel verschillende manieren waarop klinkers kunnen worden gelegd. We hebben de soorten legpatronen even voor u op een rijtje gezet:

 • Halfsteensverband
 • Blokverband
 • Keperverband
 • Elleboogverband
 • Diagonaalverband
 • Zigzagverband
 • Sierverbanden

In het artikel legpatroon tuintegels kunt u meer informatie vinden over legpatronen en wat de mogelijkheden hiervan zijn.

Klinkers als terras

Een stratenmaker inschakelen

Het inschakelen van een stratenmaker bespaart u zwaar werk. Klinkers leggen is namelijk een klus waarbij veel gegraven en getild moet worden. Een stratenmaker heeft daarom diverse machines om de tegels vakkundig te kunnen leggen. Denk aan een speciale tegelklem, waarmee zware tegels worden getild en gelegd. Door een stratenmaker in te schakelen, hoeft u dus geen zware stenen te sjouwen.

Offerte klinkers

Wilt u de klinkers vakkundig laten leggen, dan is het verstandig om offertes van meerdere stratenmakers op te vragen. De prijzen kunnen namelijk onderling tot 40% van elkaar verschillen. Het vergelijken van stratenmaker offertes is dus de moeite waard om zo de beste deal te krijgen voor uw klinkers.