Natuursteen tuintegels

Natuursteen tuintegels: Er zijn diverse soorten natuursteen tuintegels waaruit u kunt kiezen. Welke soort natuursteen past het beste bij uw wens? Lees hier meer over de verschillende soorten met de bijbehorende eigenschappen.

Wat zijn de kosten voor natuursteen tuintegels?

Er zijn verschillende soorten natuursteen tuintegels met verschillende eigenschappen. De kosten voor natuursteen liggen hoger dan bij andere tuintegels, maar de kwaliteit en duurzaamheid zijn ook veel beter. Natuursteen is doorgaans verkrijgbaar voor gemiddelde prijzen tussen de € 30 – € 65 per m2.

Soorten natuursteen tuintegels

Verspreid over de hele wereld zijn er duizenden verschillende soorten natuursteen tuintegels te vinden. De meest gebruikte soorten zijn:

  • graniet
  • leisteen
  • marmer
  • travertin
  • kwartsiet

Natuursteen terras met tuinverlichting

Graniet

Graniet is vooral te herkennen aan de gespikkelde structuur in alle richtingen. Graniet is in vele kleuren leverbaar. Een granieten vloer kan op allerlei manieren worden bewerkt, met als resultaat glanzend, dof of ruw. Deze bewerkingen hebben wel invloed op de kleur van de graniet. Een granieten vloer is vorstbestendig.

Leisteen

Leisteen komt van kleisteen en komt hierdoor vooral voor in kleuren donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart. Een nadeel is dat bij een leisteenvloer slijtage en afschilfering op de bovenste laag soms voorkomt, maar dit is nauwelijks te zien.

Marmer

Marmer bestaat voornamelijk uit kalk. Ongeveer 80% van de marmer soorten is vorstbestendig. Bewerkingen hebben invloed op de kleur van de marmeren steen. Marmer is in veel variaties en kleuren verkrijgbaar en heeft een luxe uitstraling. Elk stuk marmer is uniek van structuur.

Travertin

Travertin is een kalktsteen die ontstaat wanneer het CO2-gehalte in water lager wordt en kalk neerslaat. De travertin tegels zijn in verschillende kleuren en maten leverbaar. Kenmerkend is dat warme kleuren in elkaar overlopen. Dit geeft een sfeervol beeld aan uw tuin. Nog een kenmerk van traverin is dat het een vrij hard en grof materiaal is.

Kwartsiet

Kwartsiet is ontstaan door een omvorming van zandsteen. Dit is dan ook de reden waarom de meest voorkomende kleuren (donker) grijs, crème, geel en rood zijn. Kwartsiet is een gelaagde steensoort en staat bekend als krachtig en slijtvast. De tegels zijn eenvoudig te onderhouden en de meeste soorten zijn vorstbestendig.

Veranda met natuursteen tegels

Natuursteen tuintegels onderhoud

Een nadeel van natuursteen tuintegels, is dat ze vlekgevoelig zijn. Het is dan ook belangrijk om natuursteen tuintegels regelmatig te laten reinigen. U kunt de tuintegels door een vakman laten kristalliseren, uw vloer wordt voorzien van een harde slijtvaste toplaag. Daarnaast kunt u ook uw natuursteen tuintegels polijsten, er ontstaat dan een zijdeglans vloer.

Offerte stratenmaker

Wilt u uw natuursteen tuintegels vakkundig laten leggen, dan is het verstandig om offertes van meerdere stratenmakers op te vragen. De prijzen kunnen namelijk tot 40% verschillen. Het vergelijken van stratenmakers offertes is dus de moeite waard.