Zelf tuintegels leggen

Zelf uw tuintegels leggen is een flinke klus wat niet onderschat moet worden. In dit artikel bieden we een handig stappenplan en hebben we een goede oplossing voor u wanneer u er toch niet uit komt.

Zelf uw tuintegels leggen is een flinke klus wat niet onderschat moet worden. In dit artikel bieden we een handig stappenplan en hebben we een goede oplossing voor u wanneer u er toch niet uit komt.

Kosten zelf tuintegels leggen

De gemiddelde prijzen van veel gebruikte tuintegels zijn per m2. Afhankelijk van uw keuze tuintegel soort bent u het volgende kwijt:

  • Betontegels: € 15 tot € 35
  • Flagstones: € 25 tot € 40
  • Houten tuintegels: € 20 tot € 65
  • Natuurstenen tegels (zoals leisteen en marmer): € 30 tot € 65.

U kunt er ook voor kiezen om een stratenmaker in te schakelen en dus niet zelf tuintegels te leggen. De kosten voor stratenmakers zijn gemiddeld € 30 tot € 40 per uur.

Wanneer u toch voor een stratenmaker kiest is het aan te raden om eerst verschillende offertes op te vragen van stratenmakers en die te vergelijken met elkaar. De prijzen kunnen namelijk wel tot 40% verschillen.

Stappenplan tuintegels leggen

U bent een handige doe-het-zelver en wilt zelf uw tuintegels leggen? Maak dan eerst gebruik van een stappenplan:

1. Graaf de grond af tot ongeveer 15-20cm diep.

2. Breng ophoogzand aan. Gebruik een lange lat om het glad te strijken.

3. Druk de ondergrond met de lat stevig aan.

4. Stel de kantopsluiting. De opsluitbanden moeten op een bepaalde manier in elkaar passen. De kantopsluiting is belangrijk voor het behoud van uw bestrating.

5. U kunt het zandbed verdichten door aanstampen. Vervolgens kunt u dit met een rechte houten plank de overtollige zand naar u toe trekken.

6. Leg de terrastegels op het vlakke zandbed. Gebruik een rubberen hamer om de tuintegels aan te tikken.

Tuintegels leggen

Het leggen van tuintegels uitbesteden

Elke fase van het leggen van tuintegels vraagt om specifieke gereedschappen en machines. Denk aan een tegelklem voor het tillen en leggen van zware tegels en een trilplaat voor het aftrillen van stenen. Wilt u dat uw tuintegels goed en vlot gelegd worden? Dan is het verstandig om tuintegels leggen uit te besteden aan een professionele stratenmaker. Zo heeft u zelf geen omkijken naar het leggen van uw tuintegels, kunt u rekenen op vakkundig gelegd straatwerk en en hoeft u daarbij zelf geen dure machines aan te schaffen.

Besparen op de kosten

Laat u uw tuintegels leggen, dan kunt u zelf al veel voorwerk te doen, zoals het verwijderen van oude planten, bomen of struiken en het weghalen van oude terrastegels. Dit kan wat tijd in beslag nemen, maar u bespaart ermee op arbeidsuren van de stratenmaker, en zorgt zo dat u minder kosten kwijt bent aan de klus

Na het leggen van de tuintegels

Als de tuintegels eenmaal liggen, sluit u de klus af door een paar flinke scheppen zand over de tuintegels te strooien. Verdeel het zand met een bezem, en zorg er daarbij voor dat alle voegen goed en volledig met zand gevuld worden. Dit verkleint namelijk de kans op onkruidgroei.

Offertes stratenmakers

Als u een stratenmaker gaat inschakelen, dan is het verstandig om eerst meerdere stratenmaker offertes op te vragen. De prijzen verschillen namelijk per stratenmaker en door te vergelijken kunt u tot wel 40% op de kosten besparen.

Tuintegels klinkers